18. aug
Ulv, her fotografert i dyrepark av Jan Arne Sandholtbråten
 
Kunnskap om ulvens adferd
LESERBREV. Etter at 32 sauer ble funnet drept og et x-antall ble funnet skadet, har EUB en artikkel hvor rovviltkontakt Hans Petter Klokkerengen uttaler seg. «Det har vært et helvete» uttaler han til avisen.

Publisert: 06.jun.2017 12:54
Oppdatert: 06.jun.2017 13:08

Den uttalelsen kan man jo til en viss grad forstå når man omtrent «vasser» i drepte og skadde dyr. Det som derimot IKKE er forståelig er at Klokkerengen ikke innehar mer kunnskap om ulvens adferd i en saueflokk, da han på spørsmål om hvorfor han tror ulven tar så mange dyr uten å spise dem, svarer:

«– Det store spørsmålet er akkurat det. Jeg tror han synes det er moro å leke med de små lammene, akkurat som kattens lek med musa. Og han gir seg ikke nå. Vi går bare og venter på et nytt angrep.»

«Alle» vet at ulvers adferd i en saueflokk går på instinkt. Ulven går liksom «amok» over å finne så mange dyr på et sted som (nesten) ikke flykter. 

Når en ulv kommer over avvikende oppførsel hos byttedyr, som det sauen har,  fremstår disse som meget lette bytter å ta. 

Disse sauene er kun avlet opp for kjøtt og ull og har mistet det meste av fluktinstinktene, og det er derfor man finner 20 sauer omtrent «oppå» hverandre etter et saueangrep. Som regel er det streifulver som går til angrep på sau. Og på lik linje med at jaktinstinktet vekkes hos hunder, vil enslige streifulver også kunne gjøre det. 

Det er egentlig hårreisende at en rovviltkontakt kommer med uttalelser som nevnt over. En rovviltkontakt skal kunne forklare hvorfor ulven dreper mange flere dyr enn han spiser opp, (det var vel vitterlig det han ble spurt om?) og ikke vise sin manglende kunnskap om emnet ved å si: «Jeg tror ...» og «Det er det store spørsmålet» (noe som det absolutt ikke er.) 

At han uttaler at de kun går og venter på et nytt angrep, uten å nevne hva saueeiere i områder bør gjøre for å eventuelt unngå det, er også merkelig. Særlig siden det er sluppet flere tusen sauer i de samme områdene. 

Rovviltets Røst vil oppfordre saueeiere i områdene til å øke tilsynet en periode fremover, frem til ulven har (som den mest sannsynlig vil gjøre) vandret videre. 

Vi må kunne akseptere streifulver her i landet, uten at det på død-og-liv skal jaktes på disse dyrene til enhver tid. 

Vi håper også Klokkerengen enten leser seg opp på ulvers adferd og levevis, eller i det minste unnlater å spørre og synse. 

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no