18. jul
 
La fornuften råde – dropp Viken!
Sammenslåing: Den sterke motstanden i Finnmark har åpnet en mulighet for å få stanset dannelsen av monsterfylket Viken.

En mulighet ingen som er tilhenger av demokrati og administrativ effektivitet i fylkene, bør la gå fra seg. Viken er misfosteret ingen vil ha.

Viken har ingen klare fordeler – men en rekke klare ulemper. Viken har utelukkende oppstått som et elendig politisk kompromiss mellom regjeringspartier som vil avskaffe fylkeskommunen og regjeringspartier som ikke vil det.

Ingen ville ha

Dermed blir det heller aldri klart hvilke oppgaver de nye sammenslåtte fylkene skal ha – til tross for et utall av utredninger og utvalg. Dette fordi noen vil at fylkeskommunen ikke skal ha noen oppgaver.

Med en så konfliktfylt start for regionreformen, måtte resultatet bli noe som ingen egentlig ville ha. Alle tre fylkesting i Viken har sagt nei. Viken har åpenbart ikke stor folkelig forankring. Hadde regjeringspartiene trodd at folk var for dette, så hadde vi hatt folkeavstemninger for lengst.

Store avstander

Viken betyr altfor store avstander geografisk og dermed øker også avstanden mellom velgere og politikere. Viken betyr mer administrasjon, en masse reising og økte politikerlønninger. Det absurde i å lage en gigantisk enhet, i vår del av landet som ikke inkluderer Oslo, var klart fra dag én.

Det er ille nok med et Akershus som er delt av Oslo. Et Akershus som må ha fylkesadministrasjonen sin i nabofylket Oslo. SV har hele tiden jobbet for å få stanset monsterregionen Viken, både nasjonalt o i alle de tre fylkene. Skal sammenslåinger fungere må de være frivillige og de må være basert på folkeavstemninger. Skal de få oppslutning må de løse problemer, ikke skape problemer.

Politisk prestisje

Det er ingen tvil om at politisk prestisje er viktigere en fornuft. Det kom klart frem i møte tirsdag den 4. september. Når et mindretall bestående av H. V og Krf «blokker» en avgjørelse vi ser det i klartekst at prestisje råder. En utsatt behandling en måned, vil ikke endre noe ting.

Når flertallets forslag om stopp i arbeidet med Viken blir iverksatt på møtet i oktober, må det bare være første skritt mot en rask avvikling av hele Viken prosjektet. Ingen jublet da Viken ble født. Mange vil juble når dette sørgelige og dyre prestisjeprosjektet blir stanset. Det ville være en seier for demokratiet og sunn fornuft.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no