20. aug
TOMT: De gamle lokalene til Sporten står for øyeblikket tomme i Eidsvoll sentrum.
 
Ledige lokaler betyr nye muligheter for noen
KOMMENTAR: Redusert byråkrati, enklere regelverk og mindre gråpapir. Er det dette som skal til for å skape mer liv i sentrum?

Publisert: 25.feb.2018 21:00
Oppdatert: 23.feb.2018 13:50

Følger man debatten om Eidsvoll sentrums utvikling og framtid kan man få inntrykk av at tomme lokaler og gråpapir i vinduene er et lokalt fenomen. Men det er det jo ikke. Ta turen til Hamar sentrum, og man opplever raskt at det ikke så livlig der en onsdag ettermiddag. Tomme lokaler er det heller ikke vanskelig å finne.

I gågata i Lillestrøm er det kanskje litt mer folk tidlig om morgenen, men det skyldes alle dem som skynder seg til toget. Sundet blir stadig nevnt som en innenlands sørlandsby, men de av oss som har besøkt sørlandsbyene utenom sommersesongen, vet jo at det ikke er bare fryd og gammen der heller. Og heller ikke bare lett for butikker og spisesteder å overleve når antall besøkende synker parallelt med badetemperaturen.

Årsakene til sentrumsdød er mange. Kjøpesentrene som trekker folk vekk fra gamle handelssentrum er en årsak, konkurranse fra netthandel betyr også stadig mer. I tillegg vil endring i bosetning, reisevaner og mye annet slå inn. Men uansett hvor viktig det er å kartlegge årsakene, er det vel så viktig å se framover. Noen av dem som jobber med dette er Design og arkitektur Norge (DOGA) igjennom prosjektet Levende lokaler, et prosjekt som skal ferdigstilles og presenteres til våren. Her kan det kanskje være lærdom å ta med seg når Sundet 2.0 – eller kanskje snakker vi om 3.0 – skal utvikles.

Levende lokaler har de to siste årene arbeidet sammen med tre pilotkommuner: Arendal, Lærdal og Tromsø. Målet har vært å finne nye løsninger for framtidens bysentrum. Prosjektet skal ikke kun se på hvordan få tilbake butikkene, men også «hva skal vi egentlig med et sentrum?». Angående sistnevnte så er svaret at vi bør ha et sentrum. Ikke minst av miljøårsaker. Men et levende sentrum er mer enn butikker, frisører og kafeer. Ny bruk av tomme lokaler, møteplasser etter stengetid, kulturaktiviteter – som igjen skaper arbeidsplasser – er også viktige, kanskje også avgjørende, elementer.

Det blir spennende å se hva som blir konklusjonene, men ut ifra det som er presentert, blant annet på doga.no og i en kronikk i Dagens Næringsliv, ser det ut til å være inspirasjon å hente for Sundet, men også Råholt og Nannestad, og andre steder som i varierende grad fungerer som minisentrum i sitt nærområde. Jessheim er i vårt distrikt i en litt egen klasse, men det gjenstår også der en del før stedet har etablert en skikkelig byfølelse og hvor hele byen tas i bruk.

Av det som er kommet fram så langt, hvis vi ser bort ifra litt intetsigende ord som «innovasjon» og at «vi må tenke nytt», så er det at kommuneledelsen har et viktig ansvar med å gjøre regelverket enklere. Tomme lokaler må tas i bruk, og for å få til det må vi unngå at gode ideer blir sittende fast i byråkratiske papirmøller.

Og når vi først er inne på papir: gråpapir og tomme lokaler er ødeleggende. Derfor må kanskje en del gårdeiere tenke nytt. Blant annet vurdere om det er bedre å slippe til noen midlertidig, selv om det ikke gir den helt store avkastningen økonomisk, enn å håpe at en butikkjede skal flytte inn på litt sikt. La oss heller ikke glemme innbyggerne, som også har et ansvar ved å bruke sentrum.

Selv om ikke alle utbyggingsplanene blir realisert, vil det bli mer mennesker i Sundet i løpet av de neste årene. Tar vi sentrum og omegn vil selv et ganske konservativt anslag tilsi at noen tusen nye innbyggere vil bo i gang-/sykkelavstand til tettstedet – dette i tillegg til dem som allerede bor i nærområdet. Det gir ikke automatisk mer liv, men det er et godt utgangspunkt.

LES OGSÅ: Hvor er det ok å bygge nå?

LES OGSÅ: Mer sadistisk enn noensinne

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no