20. jul
Fylkesmannen i Oslo og Akershus ser helst at Vilberg skole blir værende omtrent der den er i dag. Skjermdump: Google Maps
 
Ligger an til å tape kampen
LEDER: Fylkesmannen i Oslo og Akershus vil ikke trekke sine innsigelser. Kampen om ny skoletomt for midtbygda i Eidsvoll fortsetter dermed utover høsten.

Publisert: 23.aug.2017 15:00
Oppdatert: 22.aug.2017 15:30

Saken var komplisert og omstridt allerede før Fylkesmannen kom på banen. Sommeren 2014 anbefalte et enstemmig skolestrukturutvalg å bygge ny skole i Trolldalen i Styri. Der avsatte kommunen allerede på 1970-tallet tomt til skole. Da saken til slutt ble behandlet i kommunestyret i april 2015, gikk flertallet inn for å bygge ny skole på Tynsåkjordet. Trolldalen-alternativet ble nedstemt. Rådmannen innstilte på å bygge nye skole på nåværende tomt, kombinert med kjøp av ekstraarealer fra området rundt. Dette fikk han ikke politikerne med på.

Om politikerne spilte høyt, eller var naive tilbake i 2015, er det nok delte meninger om, men at Fylkesmannen ville komme med innsigelser mot bygging på dyrket mark, burde ikke komme overraskende. Hva som kanskje har overrasket litt, er hvor steile man har vært hos Fylkesmannen. Flere møter mellom partene har ikke endret på dette.

Før sommeren ba Eidsvoll kommune Fylkesmannen om å frafalle sine innsigelser. Noe som fra sidelinjen i beste fall framsto som et skudd i blinde. Nå er svaret kommet: Fylkesmannen sier fortsatt nei til skole på Tynsåkjordet. Trolldalen-alternativet faller heller ikke i smak. Fylkesmannen mener – i likhet med hva rådmannen i sin tid argumenterte for – at nåværende skoletomt er best.

Det er avtalt et meklingsmøte med Fylkesmannen 15. september. Forut for kommunestyrets neste behandling av saken. Man kan være enig eller uenig med både Fylkesmannen og Eidsvoll-politikerne i denne saken. Det er en komplisert utbygging, og det er fordeler og ulemper ved alle tomtealternativene. Men kommer det ikke nye fakta eller argumenter på bordet de neste ukene, ser det ut til at Eidsvoll-politikerne vil tape dragkampen. Vi kan ikke helt se hva som skal til for å få Fylkesmannen til å snu i denne saken. Derfor: Det blir ingen ny skole på Tynsåkjordet.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no