22. apr
 
Må forebygge partnerdrap
LEDER: Det er bare tre uker siden bygdesamfunnet i Feiring nord i Eidsvoll ble rystet av et drap.

Publisert: 01.sep.2017 14:00
Oppdatert: 01.sep.2017 14:15

Da ble Roya Hashemi (23) fra Østre Toten funnet knivstukket og drept i en bil på fylkesvei 33. Hennes 38 år gamle kjæreste fra Oslo er drapssiktet. Mandag morgen våknet igjen Feiring til en ny drapssak – en kvinne i 60-årene ble funnet drept i en privatbolig. Etter en fem timer lang intens politiaksjon ble hennes ektemann pågrepet og siktet for drapet. Han erkjente straffskyld.

At Feiring rammes av to partnerdrap på tre uker er både tilfeldig og tragisk, men føyer seg inn i rekken av en dyster statistikk. Tidligere i år har det blitt begått fire andre partnerdrap i Norge, og fra 2000 har totalt 142 kvinner og 16 menn blitt frarøvet sin framtid av en partner de en gang elsket, viser en grundig gjennomgang fra VG. På Romerike har det fra 1990 og fram til i dag blitt registrert 15 partnerdrap, ifølge Øst politidistrikt.

VGs undersøkelse viser at nærmere én av tre drap i Norge i perioden 2000 til 2017 er partnerdrap. Hovedvekten av ofrene for partnerdrap er kvinner. Forskning viser at samlivsbrudd, økonomiske vansker og ubehandlede psykiske lidelser er blant risikofaktorene. Kriminologer mener det er mulig å forebygge partnerdrap ved å tørre å snakke om mørke tanker. Taushet tar liv.

Studien «Partnerdrap i Norge 1990-2012» er det dokumentert at det i hele syv av ti partnerdrap har vært registrert voldshistorikk før drapet. Derfor kalles partnerdrap ofte «varslede mord». Det er dermed mulig å forebygge, fastslår forskerne.

Ifølge rapporten opplever privatpersoner å ikke bli tatt på alvor når de varsler politi eller helsevesen om mulig partnervold, og ulike etater varsler ikke hverandre om risikotilfeller de vet om. Faresignalene må ikke overses. Man må se saker i sammenheng på tvers av etater, og ta grep før det er for sent.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no