23. jul
Arthur Buchardt orienterte den politiske byggekomiteen og ansatte i Eidsvoll. Rundt bordet f.v: Eiendomssjef Erik Lunde, politiker Gunn Elin Blakkisrud (Sp), prosjektleder Steinar Reinsberg, orfører John-Erik Vika (Sp), rådmann Knut Haugestad, Arthur Buchardt, varaordfører Einar Madsen (Ap) og politiker Jens E. Aalborg (H). Foto: Jan Arne Sandholtbråten
 
Må lære av tidligere feil
Skal Eidsvoll kommune nok en gang satse på et eksperiment? Er det ingen ende på dette? Hvorfor ikke lære av tidligere lite heldige løsninger?

Publisert: 04.aug.2017 06:00
Oppdatert: 03.aug.2017 12:32

Politikerne vil at nye Vilberg skole for nesten 800 elever bygges i massivt tre. Miljømessig positiv skal man jo være. Jeg håper også de betenkelige sidene ved å bygge en stor skole i massivt tre kommer fram før valget blir tatt.

Limtre-konstruksjoner er interessant, men foreløpig dyrt når det skal bygges så stort. Å bytte ut de vanlige byggematerialene stål, betong, Glava mm koster for mye pr. i dag. Hvor mange av dagens politikere vil betale én til to millioner kroner ekstra for sin blokkleilighet for at den er i massivt tre? Hvorfor synes politikerne i Eidsvoll det er ok å bruke skattebetalernes penger til et slikt kommunalt eksperiment?

Ved et tidligere utkast har rådmannen antydet at det koster minst 20 prosent mer å bygge Vilberg skole i massivt tre. Trolig mye mer for objektive erfaringer er mangelvare. Altså vil politikerne i Eidsvoll bruke nærmere 100 millioner kroner ekstra på denne løsningen. Betalinga for dette må da skje gjennom høy eiendomsskatt for innbyggerne. Hvilke andre valg for inndekning har rådmannen for å få et budsjett i balanse? Det er for få, kanskje ingen, som har bygd store skoler i massivt tre så langt. Vi kan ikke bruke skattebetalernes penger på et slikt eksperiment nå. Betenkelighetene er mange.

En lavinntekts-kommune som Eidsvoll må bruke sine penger mer nøysomt. Det mest betenkelige er kanskje at rådgivere og konsulenter vi må engasjere for å få opp et slikt bygg har et bein hos produsenter eller selgere av de produktene vi må bruke. Kompetansen på dette er begrenset. Vi har Sjoabrua over nye E6 i minne. Man skulle jo være så miljøvennlig å bygge den i tre. Den brakk når en tømmerbil skulle over. Konstruksjonen hadde vært igjennom to kompetansemiljøer i Norge!

Brannseksjonering blir en ekstra utfordring i et så stort bygg i tre. Forholdet brutto/netto areal blir også svært ugunstig i et slikt bygg. Anbudskravene vil også trolig medføre at det blir utenlandske leverandører av trekonstruksjonene – trolig tyske. Er dette miljømessig bra i skog-Norge. Og hvor i administrasjonen sitter kompetansen og erfaringen som skal til for å treffe de riktige valgene på de ulike løsningene?

Vi vi vil ikke at Eidsvoll skal gjøre samme tabben som «Terra-kommunene» gjorde med skattebetalernes penger. Bygg heller billig og solid på en måte som det er mye erfaring med. Vær gjerne miljømessig framoverlent men rasjoner med fellesskapets penger.

Arthur Buchardt har av ordføreren i Eidsvoll vært invitert til den faste byggekomiteen for å snakke om bygg i massivt tre ifølge EUB. Buchardt er en av de personene her i landet som har nok penger og kan bruke litt av sitt overskudd til å velge mer miljømessige løsninger selv om det koster mye mer. Han er slett ikke noen objektiv rådgiver! Vi kan ikke alle velge Tesla selv om det er mer miljøvennlig! Har ikke alle Eidsvoll-politikere forstått dette?

Jeg tror det beste miljømessige vi kan greie innenfor de økonomiske rammene vi har i Eidsvoll kommune nå er at oppvarminga i nye kommunale bygg skal skje med biobrensel. Og at byggene skal ha en lav faktor på forholdet brutto/netto areal. Vi må få mest mulig bruksareal ut av bygget.

La andre bygge store skoler i massivt tre før oss så vi slipper å få med oss alle «barnesykdommene».

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no