20. jul
NORGE STØTTER IKKE: «Det er trist at regjeringen velger å stille seg på lag med USA, Russland og Nord-Korea heller enn flertallet av verdens land, inkludert Sverige», skriver Torleif R. Hamre. Foto: Jan Arne Sandholtbråten
 
Må ta ansvar i kampen mot atomvåpen
62 år etter at atombomben ble sluppet over Hiroshima, er det trist at den norske regjeringen ikke vil støtte det internasjonale forbudet mot verdens farligste våpen.

Publisert: 22.aug.2017 13:00
Oppdatert: 23.aug.2017 09:28

Atomvåpen bidrar til en mer utrygg verden. En eneste atombombe kan drepe hundretusener. Det vil alltid være fare for at en eller flere blir detonert så lenge atomvåpen eksisterer, i krig eller ved en ulykke. Dessverre har nedrustningen så godt som stanset opp de siste årene. Vi fikk imidlertid et svært viktig gjennombrudd i kampen mot atomvåpen i sommer: Den 7. juli 2017 stemte et flertall på 122 av FNs medlemsland for en traktat som forbyr blant annet bruk og produksjon av atomvåpen. Forbudet fjerner ikke alle atomvåpen over natta, men markerer startskuddet for en ny, balansert og gjensidig nedrustning.

SV støtter forbudet, og mener det bør være en selvfølge at Norge står først i kampen for nedrustning. Den norske regjeringen, med Børge Brende i spissen, valgte derimot å avstå fra å stemme. Regjeringen har gjort det klart at dersom de vinner valget, vil de ikke under noen omstendigheter støtte det nye forbudet. – Det er en skam at Norge ikke er med på dette historiske vedtaket, sa overlevende fra atombombingen av Hiroshima i 1945, Setsuko Thurlow til organisasjonen Nei til atomvåpen. 15 nobelprisvinnere støtter prosessen og forbudet.

Det er trist at regjeringen velger å stille seg på lag med USA, Russland og Nord-Korea heller enn flertallet av verdens land, inkludert Sverige. Dersom Norge støttet opp om forbudet, ville det bidra til å legge press på andre NATO-land og atommaktene. Det ville stigmatisere bruken og utviklingen av atomvåpen, og sende klare signal om at vi ikke ønsker atomvåpen som en sentral del av vår forsvarsstrategi. Hvordan kan vi forvente at stater som har atomvåpen, vil nedruste, når vi selv ikke har støttet denne viktige traktaten?

Vi vet at våpenforbud fungerer. Norge var pådriver for forbudene mot klasevåpen og landminer. Disse avtalene førte til en tydelig reduksjon av slike våpen, og færre land har nå slike våpen som en del av sitt arsenal.

Det er ingenting som hindrer Norge i å skrive under forbudet, selv om vi er medlem i NATO. Det handler bare om politisk vilje. Derfor krever SV at en ny regjering straks må starte arbeidet for et atomvåpenforbud. Vi må være en fredsnasjon; ikke bare i ord, men i handling.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no