18. jul
I 2025 er målet at 25 prosent av bilene i Bærum skal være utslippsfrie. I dag er andelen ni prosent. Arkivfoto: John Granly
 
Målsetting: Bli klimaklok
Bærum kommune går foran i klimaarbeidet. I løpet av 12 år er målet at klimagassutslippene i kommunen skal reduseres med 40 prosent.

Publisert: 24.aug.2017 15:08
Oppdatert: 24.aug.2017 15:26

– Det er realistisk, sier rådmann Erik Kjeldstadli til Budstikka. Vi snakker her ikke om å «kun» kutte utslippene fra kommunal sektor, men kommunens totale utslipp av klimagasser. Mye fra samferdsel.

Dette er noe av det Bærum ønsker å gjennomføre: Bilandelen er i dag 52 prosent, men skal reduseres til 40 prosent. I praksis betyr det at antall bilreiser pr. dag må ned fra et snitt på 1,7 til 1,3 reiser, skriver Budstikka. I 2025 er målet at 25 prosent av bilene i Bærum skal være utslippsfrie. I dag er andelen ni prosent. Samme år skal andelen av personreiser med kollektiv, sykkel eller gange være 60 prosent, i dag er andelen 48 prosent. For å nevne noen tiltak.

Tallene er ikke tatt ut av lufta. Det er gjort et grundig utredningsarbeid. Blant annet har kommunen hatt sitt eget klimapanel, ledet av forretningsmannen Jens Ulltveit-Moe. Det er arrangert folkemøter og innbyggere, næringsliv og kommunens egen organisasjon har vært involvert i strategiarbeidet.

Vi tror våre kommuner har mye å lære av det arbeidet som er gjort i Bærum. Det finnes lokale klima- og energiplaner, men de er ikke spesielt ambisiøse, og de fleste av dem er i ferd med å bli gamle. I enkelte kommuner finnes det visjoner og ønsker om å gjøre noe (si hei til Hurdal), men vi er et stykke unna det arbeidet som er gjort i Bærum.

Selv om Bærum med alle sine ressurser og folketall, skiller seg litt fra oss, er det også mange likheter: Det er kort vei til hovedstaden, kollektivtilbudet er i deler av kommunen godt utbygd (men absolutt ikke alle steder), mange pendler og det er sterk vekst i folketallet.

Bærums målsetting er å bli «klimaklok». Vi liker det ordet, og Bærum låner det helt sikkert bort. Hvilken kommune blir den første klimakloke i Gardermoen-regionen?

LES OGSÅ: – I 2012 måtte vi overbevise folk om fordelene, i dag er det nesten motsatt

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no