17. sep
 
Mamma (98) ble sendt hjem fra Ahus akutten kl. 03.15. Ingen pårørende fikk beskjed

Publisert: 04.jun.2019 09:00
Oppdatert: 03.jun.2019 15:39

Min gamle, men helt klare mor på nær 98, hadde hatt smerter i en arm lenge.

Hjemmesykepleien anbefalte henne å dra til Ahus akutten. På kvelden 17. mai klokka 22 ble hun kjørt til Ahus med ambulanse. Der ble hun møtt av min søster, lagt i en seng på overvåkningen, og ventet på røntgenundersøkelse. Da det var veldig travelt der og min mor tross alt var plassert i en seng hvor hun kunne hvile seg imens, dro min søster hjem. Hun bor like ved. Hun la igjen sitt mobilnummer og ba dem ringe henne når det skjedde noe.

Min mor blir etterhvert undersøkt. Jeg bor i en annen kommune et stykke unna og vet at hun er på Ahus, men regner med at hun blir der til noen ringer og ihvertfall blir over natten, gitt at hun er svært gammel og har store smerter samt har fått en seng på overvåkningen.

Midt på natten klokka 03.15 blir jeg vekket av en taxisjåfør på telefon. På dårlig norsk prøver han å forklare meg noe om at en eller annen skal hentes på sykehuset. Jeg forstod jo ingenting, skjønte ikke hva han snakket om. Det går etterhvert opp for meg og jeg ringer min søster, som ikke har blitt informert i det hele tatt, selvom hun har lagt igjen sitt nummer.

Det blir en hektisk time med telefoner hit og dit. Først for å prøve å unngå at min gamle mor blir sendt hjem midt på natten uten hjelp og deretter for å prøve å forstå.

Jeg beordret han nærmest til å kjøre henne tilbake, noe som ikke ble gjort selvsagt. Jeg ringer akuttmottaket på Ahus og får snakke med ansvarlig sykepleier, men blir møtt på en lite imøtekommende måte. Hun sier «her er det fullt, hun kan ikke være her, sånn er det bare. Ordbruken eskalerer fra begges sider, fordi jeg synes det er så riv ruskende galt, å sende min omtrent hjelpeløse mor hjem slik. Det høljeregnet, hun hadde lite tøy på, uten gåstolen sin, uten penger eller kort, og nøklene hadde blitt igjen i leiligheten siden de dro så raskt derfra. Hun ble riktignok møtt av hjemmesykepleier, som jeg må skryte av opp i alt dette. De gjorde en god jobb.

Hadde ikke taxisjåføren ringt meg så hadde vi ikke fått vite noe som helst.

Hva jeg vil si på vegne av min mor og familien: Sykehuset kan ikke bare helt ukritisk sende hjem en nesten hjelpeløs gammel pasient hjem slik midt på natten uten at i det minste pårørende får beskjed. Hun er gammel, men helt klar. Hun hadde flere ganger bedt om å ikke bli kjørt hjem, men ihvertfall til sin datter rett i nærheten. Men ble hun hørt? Dette kunne ha gått helt galt. Moren min følte seg svært utrygg da hun nærmest ble kastet ut fra sykehuset denne natten.

Skam dere AHUS!

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no