16. jul
SATSER. Bjørn Dæhlies prosjekt på Torget i Eidsvoll sentrum. Ill: Romfarer Arkitekter
 
Man må sikte mot himmelen – eller?
INVITERT. Var det noen som trodde det skulle forbigå i stillhet at Bjørn Dæhlie vil bygge et hus med 14 etasjer i Sundet?

Publisert: 10.jun.2017 19:00
Oppdatert: 10.jun.2017 19:04

Neppe. Nå roper folk – ganske oppskriftsmessig – i kommentarfeltet at det får være måte på «vandalisering av idyllen» i det ærverdige sentrum. Med til dels mange utropstegn og sint ansikt-ikoner.

Som om ikke Sundet allerede fra før har et noe rufsete estetisk omdømme.

LESERBREV: Bygge høyder i Eidsvoll sentrum

STRÅLENDE!

Det er snakk om utbygging av eiendommene til Dæhlie på Rubis og Torget i Eidsvoll. Der planlegger han å etablere rundt 300 leiligheter. Strålende! tenker jeg. Tenk å fylle Sundet med folk!

Det er sårt tiltrengt, hvis ikke den lille, potensielle perla ved Vorma skal skrumpe inn og visne helt hen i skyggen av Råholt. Alle solemerker viser at med folk kommer liv, kommer behov, kommer butikker, og at spiralen fortsetter slik: kommer liv, kommer flere behov, kommer vekst.

MYE STÅPÅVILJE

Jeg mener ikke at ingenting positivt skjer allerede – langt ifra. Det er kafeer og hyggelige møteplasser i Sundet. Og de som får det til, det er dem som skjønner at man må drive butikk i vid forstand på en litt «annsles» måte for at det skal gå rundt. Store porsjoner ståpåvilje, mange ideer, gjentatte forsøk og velutviklet kreativitet er nyttige ingredienser.

NEI! ELLER JA

Derfor er det ett av livets paradokser å se dem som vanligvis maser om at «Eidsvoll må bli en ja-kommune» – når de nå skriker et høylytt og indignert «nei» til Dæhlies initiativ. Hører de seg sjøl når de fyller kommentarfeltet med ord som «malplassert», «fy», «hva er vitsen» og «dummeste jeg har hørt». Hvor ble det av den positive ja-innstillingen?

SKRAPE SKYENE?

Leserne synes planene er voldsomme og ber Dæhlie og kommunen ta hensyn til estetikk, tradisjoner, egenart, landskap og kulturhistorie. Og det er aldri for seint, det må selvfølgelig med i planene.

Men med all respekt for journalistfaget, er det en relativt tabloid spissing å kalle 14 etasjer for «skyskraper». Ingenting tyder på at Sundet blir Manhattan sånn helt med det første.

Og det er som sagt såpass mye snodig og … variert arkitektur ute og går i Sundet fra før, at et signalbygg på Rubis neppe vil vippe noen av pinnen.

LEDER: Bjørn Dæhlies oppkjøpsraid og utbygging på Øvre Romerike fortsetter for fullt

PROMENADE

Attpåtil har Dæhlie og arkitektene sagt de vil prioritere lekeområder, uterom, parker og møteplasser når utviklingen av området starter. Og ta med lag og organisasjoner på råd om hva som trengs for å gi merverdi til Sundet. Strandpromenade og rekreasjonsområde. Sier folk nei til det også?

Et høyt bygg kan være arkitektonisk flott – på samme måte som vi ser eksempler på at lave bygg kan være ekstremt stygge. Et bygg som folk kan være stolte av, som peker seg ut, er heller ikke dumt. Det vet alle som har gått på opera-taket i Oslo.

Og, som Trine W. Hagen, ei av de positive i EUBs kommentarfelt på Facebook skrev, «skal det være butikker og liv i Sundet, må det være folk der. Skal det være folk i Sundet, må de bo der. Skal det bo flere der, må de bo oppå hverandre».

Det er sårt tiltrengt, hvis ikke den lille, potensielle perla ved Vorma skal skrumpe inn og visne helt hen i skyggen av Råholt.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no