21. okt
FOR PUSLETE: Utbyggingen av nye sykehjemsplasser i Eidsvoll er for puslete, mener Arne Halvorsen. Bildet er fra byggearbeidet i 2016. ?Foto: Marit Lunddal Løken
 
Mangelfull eldrepolitikk i Gardermo-regionen
ELDRE: Politikernes utbygging av sykehjemsplasser henger ikke med.

Publisert: 19.sep.2017 10:30
Oppdatert: 19.sep.2017 10:36

Når du fyller 6 år har du krav på skoleplass. Dette er lovbestemt. Om nødvendig må kommunen bygge nye skoler for å få nok skoleplasser. Dette gjør alle kommunene i vår region.

Når kropp og eller hode skranter så du ikke greier deg selv, har du krav på kommunal hjelp. Og selv om du er 100 år er det ikke alderen som kan gi deg sykehjemsplass.

Men dessverre er det noen andre enn deg selv som skal avgjøre når du er så «skrøpelig» at du trenger sykehjemsplass. Selv om «disse andre» sikkert gjør så godt de kan innenfor sine rammer, er det nok et faktum at flere gjerne vil ha sykehjemsplass i vår region enn de som kan få det. Dessverre er erfaringene at nåløyet for å få en plass når du og de pårørende mener du trenger det svært trangt. Det er stor grad av skjønn i disse avgjørelsene.

Politikernes utbygging av nye plasser henger ikke helt med. Det er for få plasser og derfor blir «siling» av hvem som kan få plass for tøff. Altfor ofte leser vi om at det er en nærmest uverdig behandling av gamle mennesker.

Hva ser jeg her i Eidsvoll? Jo, politikerne bygger ut Langset skole med plass til dobbelt så mange elever som trengs de nærmeste årene. Kraftig overkapasitet så langt. Hva skjer med sykehjemmet vårt? Jo, en puslete påbygging som knapt tar unna behovet vi hadde i går. Hvorfor ikke satse på litt overkapasitet her? Her veit vi at behovet kommer!

Resultatet er kjøp av private plasser. Ikke noe galt sagt om dette så lenge disse ligger i nærområdet vårt. Men det koster. Derfor er nåløyet for å få plass for trangt.

Nå må politikerne i vår region kjenne sin besøkelsestid. Og dette gjelder alle kommunene i vår region. Antall personer i aldersgruppen 70 til 100 år øker mye. At det kommer et økende hjelpebehov hos disse er ikke vanskelig å forutse. Og den øker mye blant annet for at levealderen øker mye de nærmeste årene.

Nå tar staten halvparten av kostnadene til bygging av nye sykehjemsplasser. Dette må regionens kommuner se til å utnytte. Budsjett og handlingsplaner for de nærmeste årene utarbeides nå i våre kommuner.

Se til å utnytte det statelige investeringstilskudd nå mens det er på 50 prosent. Tenk langsiktig og utnytt ekstrapengene fra staten.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no