16. jul
 
MDG og sau

Publisert: 09.jul.2017 20:00
Oppdatert: 09.jul.2017 21:00

Leder i Rovviltnemnden i Oslo, Akershus og Østfold mener at norske saueraser er trege. Han etterlyser raser som kan stikke av når gråbein kommer.

Det finnes forebyggende tiltak mot rovvilt. Gjetere og tilsyn, gjerder med og uten strøm er noen. Felles for disse tiltakene er det faktum at de ikke har særlig virkning. Det er nest inntil umulig å forebygge angrep på bufe.

I Hurdal/Gran har det de siste ukene nesten vært mer folk enn fe i skogen. På tross av jakt og ekstra tilsyn kommer ulvene tilbake og skader beitedyr.

El-gjerder er testet ut, de har ikke ønsket effekt. Derfor har man nå endret navnet fra «rovviltsikre» til «rovviltavvisende hegn». Kostnader ved tilsyn og hegn vil knekke enhver beitebrukers økonomi.

Det er trist at lederen i nemnden ikke besitter kunnskap om saken. Han antyder at enkelte raser som har løpsevner utover det vanlige og det er disse vi må avle på.

Jeg kan av egen erfaring påstå at ulvens herjinger ikke påvirkes av saueraser. Norsk kvit sau, dala eller spælsau, ulver tar det de finner. Det finnes ingen sauerase på vår klode som kan slippe unna en ulv.

Ulv tar hjort, elg og annet smått og godt. Et lam, en kalv, sau eller ku, er lett bytte. Er det slik at ledere i nemnda ønsker sauer på størrelse med elg? Ser han for seg en sau som kan løpe som hjort? Er det slik at han nå er tilhenger av ekstrem genmodifisering i saueavlen?

Beitenæringen er mer enn villig til å prøve det meste, men sau à la moskus er latterlig. Lederen i nemnda antyder at det er beitedyrene som må ta ansvar for det som nå skjer i våre skoger. Det er å snu saken på hode.

Det vil bli vrient for en næring og forholde seg til en nemnds-leder som mangler forstand. Når en politiker med et sentralt verv innen rovdyrpolitikken kommer med slikt – har MDG og lederen i nemnda diskvalifisert seg selv fra videre debatt.

Det er i seg selv konfliktskapende, det var kanskje formålet med utspillet.

Marius Røer Andresen
leder Akershus Oslo Bonde- og Småbrukerlag

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no