19. aug
REDUKSJON: «På kunstgressbanen på Kløfta har vi over mange år demonstrert at med gode rutiner og riktig utstyr er det mulig å redusere spredningen av granulat fra banen til et minimum», skriver Knut Eilertsen i Kløfta IL.Foto: Anette Eilertsen
 
MDG snakker usant om kunstgress
MENINGER: Miljøpartiet De Grønne (MDG) har i lang tid drevet en kampanje mot gummigranulat i kunstgressbaner.

Publisert: 30.jun.2017 17:00
Oppdatert: 30.jun.2017 10:19

Kampanjen baserer seg på faktafeil og ubegrunnede konklusjoner. Et eksempel er innleggene signert Øyvind Solum, fylkesleder Miljøpartiet De Grønne Akershus som har stått i flere lokalaviser på Romerike den siste tiden.

Fotball har på få år blitt den største barneidretten i Norge, takket være kunstgresset. Gummigranulat er et nødvendig støtdempende materiale i kunstgressbaner for å unngå skader på spillerne. Men vi ser at det i for stor grad havner utenfor banen og i naturen. Derfor har NFF på egen hånd forpliktet seg til å redusere svinnet med 90 prosent innen 2020, gjennom kampanjen #påbanen.

Uansett hva slags støtdempende materiale vi bruker i kunstgressbanene, vil noe kunne forsvinne ut av banen. Det er derfor ikke gummigranulatet som er problemet, men måten banene konstrueres og vedlikeholdes på. NFF har i år lansert flere pilotprosjekt når det gjelder design av baner, i tillegg til at de går sammen med dekkreturbransjen om å samle inn og gjenbruke granulatet. Dette mener vi er veien å gå. På kunstgressbanen på Kløfta har vi over mange år demonstrert at med gode rutiner og riktig utstyr er det mulig å redusere spredningen av granulat fra banen til et minimum.

Det er viktig at fakta blir presisert før beslutningstakere i kommuner og politiske miljøer fatter dramatiske beslutninger på feil grunnlag, som i verste fall kan ødelegge for Norges største barneidrett:

1. MDG har i leserinnlegg, intervjuer og saksfremlegg slått fast at 1500 tonn mikroplast årlig i stammer fra granulat fra kunstgressbaner. Vi kjenner igjen tallene, men MDG har ikke lest rapporten fra Mepex til Miljødirektoratet nøye nok. Mepex har gjort en teoretisk beregning av potensielle kilder på land – det er foreløpig ingen som vet hvor mye av denne teoretisk beregnede mengden som faktisk havner i havet.

2. Basert på Fylkesmennenes nylig presisering av at spredning av granulat i naturen er å anse som forsøpling og dermed ulovlig, konkluderer MDG med at dagens kunstgressbaner er ulovlige. Dette er en feilslutning, det er spredningen av granulat i naturen som er ulovlig, ikke banen i seg selv.

3. MDG synes å tro at et forbud mot gummigranulat i kunstgressbaner vil sette en stopper for lekkasje av granulat til naturen. Dette er også en feilslutning, det er tekniske og praktiske løsninger som hindrer granulat – av enhver type og opprinnelse – å forlate banen som vil stoppe lekkasjen, ikke et forbud mot bruk av granulat av gummi fra bildekk.

4. NFF har i sommer lansert prosjektet #påbanen, som nettopp fokuserer på metoder for å holde granulat – av alle typer – på banen. Prosjekter skal spe informasjon og kunnskap og bidra til at det utvikles gode løsninger for å stoppe lekkasje av granulat fra banene. De beste klubbene til å holde granulat #påbanen kan også delta i en konkurranse og vinne 30 000 kr/klubb. Kløfta IL har alt sendt inn vårt konkurransebidrag, og regner med vi stiller sterkt. For vi er alle enige om at granulat skal være #påbanen og ikke i havet.

5. Bruk av gummigranulat av kasserte dekk bidrar til en effektiv ressursutnyttelse og reduserer behovet for uttak av jomfruelig materiale. I tillegg har det lang levetid, fungerer vinterstid uten oppvarming og oppfyller alle relevante krav som stilles både av myndighetene og FIFA mht. helse og miljø.

6. Fokus fremover må derfor være på å bygge og drifte banene slik at granulat – av alle typer – forblir #påbanen, ikke på et forbud mot gummigranulat. Da sikrer vi at utviklingen av fotballen som en bredde- og helårsidrett i hele landet kan fortsette og være et positivt bidrag til både folkehelsa og barn og unges oppvekst og utvikling.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no