20. jul
BEUNDRER: - Jeg er full av beundring for dem som i morgen kommer til startstreken i Feiring og legger ut på strekningen Mjøsa rundt, skriver Anne Ekornholmen. Foto: Jøran Kristensen
 
Med sykkelangst på sidelinja
Jeg solgte sykkelen min for et par år siden. Nå er jeg plassert i grøftekanten.

Publisert: 02.jun.2018 19:00
Oppdatert: 02.jun.2018 12:43

Kjøperen av min 21 girs tohjuling gjorde et lite kupp, om jeg må si det sjøl. 500 kroner for en meget sparsommelig brukt doning jeg fikk i 30-årsgave. Jeg burde selvfølgelig ha lagt den ut på Finn for lenge siden.

Jeg så det egentlig allerede da den sto der, skinnende blank og ny, at denne kom jeg ikke til å klare å overmanne. Ikke det at jeg ikke kan å sykle – så klart, det har jeg jo lært. Og da kan man det for livet, sies det. Det tror jeg også, det, for jeg velter tross alt ikke på flatmark. Men jeg tryna en gang – grundig.

KRASJLANDING

Og så er det sånn at brent barn skyr ilden og jeg kom meg kanskje ikke raskt nok opp på hesten igjen. I alle fall, krasjlandinga på tynn is den gangen i oktoberleitet i 1995, den førte til et blodig krater i kneet, en blåsvart, forstua og i lang tid ubrukbar arm, samt en frykt for utforbakker, nedbremsing på grus og legevaktbesøk som siden aldri helt har sluppet taket.

Mine sykkelturer etter dette har derfor vært hyggelige, men begrensede. Både i lengde/omfang og i antall.

LUKTE, SANSE, SE

Det er egentlig veldig synd. Jeg liker jo vind i håret like mye som alle andre. Å suse av gårde, lukte, sanse, se. Jeg har til og med skrevet om det på denne plassen, min anbefaling av mjøstråkket fra Minnesund og nordover. En strekning med stigning på cirka 0,5 høydemeter, akkurat passe asfaltert og tilrettelagt for meg. Jeg er altså ingen offroader – langt mindre noe fartsfantom.

VILLDYR PÅ TO HJUL

Med andre ord er jeg full av beundring for dem som i morgen kommer til startstreken i Feiring og legger ut på strekningen Mjøsa rundt. Enten de gjør det for første eller førtifjerde gang. Enten de velger å sykle den lange, originale ruta på 230 kilometer eller tar «snarveien» over Mjøsbrua mellom Biri og Moelv, som «bare» er 18 mil.

Det er imponerende. Særlig fordi det er en påminning om hvor ulikt skrudd sammen vi folk er. Noen liker å ligge ti centimeter unna kompisens bakhjul i 58 kilometer i timen og «ta sin tørn i rulla». Noen liker smerte. Noen liker mjølkesyre, støle rompeballer og solbrente armer.

SOLFAKTOR 50

Gale folk. Att på til er denne svippturen rundt landets største innsjø for noen bare oppvarming til sykkelrittet med sitt rette navn; Styrkeprøven Trondheim og Oslo.

Nå veit ikke jeg hva som er ideell temperatur for å holde ut på sykkelsetet i mellom seks og ni timer – og det er sikkert en befrielse å slippe 7 grader, sønnavind og regn - men jeg vil tro at morgendagens prognose på skyfrie 28 grader kan bli i overkant generøst. Mange vil heller velge å bruke dagen ved strandkanten, for ikke å si i Mjøsa.

FOTBALLFORELDRE

Sjøl står jeg som sagt på sidelinja. For når Feiring Idrettslag arrangerer turrittet Mjøsa rundt for 44. år på rad, mobiliserer de så klart noen syklister fra egen klubb, men de 390 andre kommer fra resten av Østlandet. Og de trenger guiding rundt løypa - av fotballforeldre og andre frivillige dugnadsarbeidere fra Feiring, i morgen blant annet med status som trafikkvakter.

Jeg skal selvfølgelig ikke sykle. Nei, du finner meg i år på matstasjonen i Brumunddal. Der står jeg i grøftekanten og langer saft og mjølk, påsmurte brødskiver, cola og bananer til rytterne. God søndag!

FLERE INVITERT FRA ANNE:

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no