18. jul
VIKEN: De fire fylkesordførerne presenterte «Viken» som et passende navn på en storregion allerede i 2016. Fra vestre: Rune Hogsnes (H), Vestfold, Ole Haabeth (Ap), Østfold, Anette Solli (H), Akershus og Roger Ryberg (Ap), Buskerud. Foto: Buskerud fylkeskommune
 
Meningsløs «reform»
Viken: Ideen om at Akershus, Østfold og Buskerud bør utgjøre en naturlig framtidig region er fullstendig meningsløs.

Publisert: 04.sep.2018 11:46
Oppdatert: 04.sep.2018 11:48

Begrunnelsen for å etablere et nytt storfylke med 1,2 millioner innbyggere er fullstendig fraværende.

Geografisk er dette en håpløs konstruksjon. Noe nærmere et komplett skrivebordsprodukt skal man sannelig lete lenge etter. Det er ikke til å undres over at debatten om storfylket Viken nå har blusset opp på nytt.

Ingen ønsker denne «reformen»

Jeg kjenner ingen som innerst inne ønsker denne «reformen». Heller ikke blant politiske motstandere. Når den likevel forsøkes presset igjennom er det heller utslag av en tafatt regjerings behov for å vise handlekraft.

Denne holdningen bør nå legges til side til fordel for en ny og nøktern gjennomgang. «Reformen» det nå legges opp til er lite gjennomtenkt.

Hva skal den nye regionen bedrive?

Den unaturlige geografiske inndelingen er bare en side ved dette. Verre er det at ingen heller har noe klart bilde av hva den nye regionen skal bedrive, hva som skal være dens arbeidsoppgaver og ansvarsområde.

Det heter seg at større regioner er en forutsetning for å kunne overføre flere oppgaver til dette nivået i forvaltningen. Hvilke oppgaver det imidlertid helt umulig å få svar på. Hvilke oppgaver er det noen av de nåværende fylkene ikke er i stand til å ivareta? Dette spørsmålet står fortsatt ubesvart.

Vedtaket gjelder til man fatter et nytt

Det går ikke an å trosse Stortingets flertall, heter det nå. Ja, ja. Flertallet man skyver foran seg var det minst mulige, og var knyttet til forutsetninger som ikke er oppfylt.

Dessuten gjelder slike vedtak som alle andre: De gjelder inntil man fatter et nytt. Det er lov å ombestemme deg ved nærmere ettertanke, også for Stortinget.

Det er ingen enkel oppgave å endre grenser som har eksistert langt tilbake i historien. Det bør det heller ikke være. Det kan og bør likevel skje fra tid til annen. Men da må begrunnelsen være god og gjennomarbeidet. Det er den ikke i dette tilfellet.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no