23. jul
DEN SISTE: Den siste som gikk bort og som ga vår region et nytt liv, var Kjell Opseth, samferdselsministeren som styrte hovedflyplassen til Gardermoen. Her i herredsstyresalen i Ullensaker Rådhus for ikke lenge siden. Foto: EUB arkiv
 
Menneskene i våre hoder
Jeg lagde riktignok en pianokrakk på sløyden i folkeskolen, men snekker eller håndverker av noe slag ble jeg aldri. Jeg slutter aldri å beundre de som klarer og er flinke med hendene. For meg ble livet mennesker, ansikter og opplevelser på godt og vondt. Absolutt mest godt.

Publisert: 20.jan.2018 19:00
Oppdatert: 19.jan.2018 14:01

Nesten alle bryr seg om menneskene rundt seg. Noen er sære og liker isolasjon, men kommer en inn på dem, har de ofte svært mye spennende i ryggsekkene sine fra livene de har levd.

MEST VOKSNE

Enkelte ganger sitter jeg og teller navn på de jeg møtte. Ikke alle navn har et ansikt lenger, men det skulle bare mangle når en tror at en har hilst på minst ti tusen. Faktisk sitter minnet om en del barn også fast, de som allerede hadde en synlig personlighet.

Så er det livets forunderlighet at noen få bokstaver i et navn er nok til å skape en innvendig stemning om de en møtte. Yasir Arafat, Arne Arnardo, Lars Korvald, Egil Aarvik, Annie Skau Berntsen og nylig avdøde eksstatsråd Kjell Opseth hadde alle forskjellige livsoppgaver som syntes mens de levde – og som blir husket for sin innsats.

Bortsett fra Arafat i Beirut på 1980-tallet, møtte jeg de andre nevnte flere ganger. Og ved dette årsskiftet opptok tankene meg spesielt rundt Kjell Opseth – statsråden som trykket gjennom bruer på Vestlandet og aller mest hovedflyplassen på Gardermoen. Jeg tenker på lufthavnsjef Jan Finbraaten som på 1970- og 80-tallet ledet arbeidet ved charterflyplassen Gardermoen vest for vestre rullebane. Det ble noe av grunnlaget for Norges største både sivile og militære flyplass. 80.000 mennesker per døgn ferdes til og fra der nå. Jeg husker markeringene der den første, andre, tredje, fjerde osv. millionen flypassasjerer ble markert. Det var stort å bli bedt på festene for alle ansatte, noen hundre til sammen, når en nå tenker på at det nærmer seg 20-30.000 ansatte på og rundt – og at snart kanskje 50.000 berøres i sine daglige liv av denne enorme aktiviteten.

ALLE ORDFØRERNE

Møtene med nesten alle ordførere på Øvre Romerike siden 1960-tallet, er også verdt refleksjoner så lenge hjernen henger med. Den første som gjorde sterkt inntrykk var Bjarne Larsen i Ullensaker. Jeg husker også sykebesøkene og tankene vi delte hjemme hos han ved Kverndalen – mens kreften ikke lot seg stoppe… Den siste av de markante ordførerne etter Larsen, var Harald Espelund – still going strong. «Oppdagelsen» av han var jeg med på – morsomt å prate med Harald om – alltid!

Så var det Nils Nilsen, Mads Hveem og Egil Borgaard i Gjerdrum – Nils som jeg slo i – av alt! – en skytekonkurranse på familiedagen i Gjerdrum Skytterlag. Sølvet står i skapet!

Fabrikkeier og oppfinner av idrettsutstyr, Øyvind Granli i Eidsvoll, trodde mange var i slekt med meg – men han var gullverking og uvanlig initiativrik og driftig. Eidsvollhallen var et eksempel på det. Det er forskjell på i og y i et etternavn!

OG KONGEN, DA!

Den som er heldig i livet, får også en og annen passiar med kongen, og det var ingen liten begivenhet å bli buden til omvisning, servering og gi uttrykk for takknemlighet direkte til Hans Majestet for en veldig hyggelig oppmerksomhet fra han – med medaljen i 2008. Så fikk de som takket presentere seg for kong Harald, og han parerte med kunnskap, vidd og humor – og var sikker på at han hadde sett NRK-reporter Jon Herwig Carlsen et eller annet sted før! De hadde vært på dusinvis av seilerkonkurranser over nær sagt hele verden sammen! Latteren runget, vi oppdaget alle selve mennesket bak kongetittelen og mest tankevekkende: At vi må være på fornavn med han, alle sammen. Den høyeste av rang i Norge har ikke noe etternavn, annet enn «den femte» som er en V i romertall.

Men selv om Hans Majestet både er konge og et helt unikt menneske, er det likevel Jenny Søberg i Ormlia som gjorde mest inntrykk på meg, der hun hentet sitt vann i kanten av jordet nedenfor det beskjedne huset sitt oppå berget – med bøtte og i filttøfler, sommer som vinter. Før gjennom årtier bar hun vann også til dyrene sine fra brønnen, som etter hvert fikk ei håndpumpe.

Hun kom på trykk i lokalavisen den ene gangen i sitt vel 90-årige liv. Uten halsende paparazzi etter seg døgnet rundt… Hun hadde kommet fra Holm på vestsida av Forbergjordet for lenge siden, funnet seg en mann og stelte et hjem og et bruk til hun ikke orket mer. Lenger kom ikke Jenny, men for henne var det langt nok.

PERLER PÅ LIVETS SNOR

For meg er alle jeg møtte perler på livets snor, også de som tapte kampene de kjempet, eller vant. Ludvig og Nils og Lars og Anne-Lise – den rekka er også lang. Og de trengte oftere ei hånd å holde i, og et lyttende øre og hjerte nær seg.

Da håper jeg alle leserne får et godt år!

FLERE INVITERT FRA JOHN:

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no