20. jul
AKTOR: Statsadvokat Peter Andre Johansen sammen med politiadvokat Anne Siv Åvidtsland i Øvre Romerike tingrett. Arkivfoto: Roger Aarli-Grøndalen
 
Mer sadistisk enn noensinne
KOMMENTAR: Overgrepsbilder av barn som deles i pedofile nettverk, viser stadig mer sadistiske handlinger.

Publisert: 10.feb.2018 15:00
Oppdatert: 09.feb.2018 11:51

Det er en av konklusjonene i Aftenpostens reportasje om de norske nettovergriperne som ble publisert fredag for en uke siden. Avisen har kartlaget 89 nordmenn som er siktet, tiltalt eller dømt for å ha spredt overgrepsbilder av barn. Jeg trenger sannsynligvis ikke å fortelle de av dere som ikke selv har lest reportasjen, at innholdet er tidvis sjokkerende. Det gjør fysisk vondt å komme seg igjennom teksten.

Aftenpostens reportasje er – dessverre – bare en av mange fra den siste tiden. I sommer avslørte VG det som skal være verdens største pedofile nettverk, og stadig er det «smådrypp» i andre medier, også i EUB, om lokale overgrep mot barn. Både fysiske overgrep, og folk som er tatt mens de er i besittelse av overgrepsbilder og videoer.

Går vi noen år tilbake i tid, må jeg innrømme at jeg selv tenkte at mange av disse sakene var overdrevet. Historiene framsto som for bisarre og ekstreme til å være sanne. Noen lesere husker kanskje «avsløringene» fra 80-tallet, hvor man kunne lese om satanistkulter som bedrev menneskeofring og seksuelle overgrep. Det var ikke grenser for hvor bestialske disse djeveldyrkerne kunne være. Og selv om det muligens fantes unntak, viste det seg at den store satanistkonspirasjonen var et fantasifoster, på lik linje med andre store konspirasjonsteorier. Bytt ut satanist med jøde, og du har en annen myte som har skapt frykt opp igjennom historien.

LES OGSÅ: Vil ikke hentes av mor

Tilbake i 2013 fulgte jeg en rettssak i Øvre Romerike tingrett. Et foreldrepar var siktet for grove overgrep mot sine to små barn og en tenåringsgutt. Barna fortalte om krenkelser, torturrom og andre helt hinsides opplevelser og hendelser, som var så horrible at første tanke var at dette måtte være fantasi. Men barna ble trodd av retten, og etter flere runder med anker endte det med at foreldreparet ble dømt til 17 og 18 års fengsel.

Selv om jeg intellektuelt hadde innsett tidligere at brutale overgrep mot barn skjedde, ble likevel denne rettssaken for meg en vekker. Foreldreparet som satt noen meter fra meg, framsto kanskje ikke som de skarpeste knivene i skuffen, men samtidig hadde jeg mest sannsynlig ikke reagert om de flyttet inn i mitt nabolag.

Den samme beskrivelsen kan brukes om mange andre overgripere. Sannheten er at det kan være nesten hvem som helst. Så er det store spørsmålet: hva kan vi bruke den informasjonen til…?

LES OGSÅ: Mistet grepet – men nekter for overgrep

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no