23. jul
 
Fortsatt ynkelige menn
Menn med partipolitiske posisjoner i det gamle systemet sliter med å forholde seg til den nye frigjøringsbevegelsen i kjølvannet av #metoo.

Publisert: 27.jan.2018 15:00
Oppdatert: 24.jan.2018 14:19

Enkelte avisinnlegg den siste tida har vist dette, jf. EUB 23.01.17 på debattsidene.

Partiboka og posisjoner skjuler ikke lenger overgrep og maktmisbruk. I all offentlighet ble Trond Giske (Ap) tatt med «buksa nede» da han vifta med sin moralske pekefinger i en valgkampdebatt med Sylvi Listhaug (Frp). Alle gjennomskua hersketeknikken og mobbinga, og fortsettelsen kjenner vi. Alle partier har hatt stygge overgrepssaker, men slik jeg ser det er Giske-saken særdeles stygg, idet overgrepa skjedde da han var statsråd i landets regjering. Det er tross alt forskjell på en Unge Høyre–broiler som utnytter ei rusa jente og en statsråd som presser ei ung kvinne i et klossete forsøk på intimitet – i arbeidstida som utdanningsminister!

Hvorfor har sentrale politikere en slik undertrykkende atferd? En teori kan være kynisme og egoisme: Partiboka og gjenvalg er viktigere enn enkeltmennesket, altså en rein maktteori. Den berømte psykologen Sigmund Freud ville kanskje ha forklart det ut ifra psykoanalytiske teorier omkring en undertrykka barndom og utvikling av autoritetsangst, noe som igjen hindrer frigjøring og verdighet som voksen?

I den psykodynamiske tradisjonen kan menns undertrykkende atferd overfor kvinner også forklares ut ifra et grensepsykotisk perspektiv: Narsissistiske forstyrrelser etableres i de første leveåra og hindrer en normal sjølfølelse og et frigjort sinn som voksen. (Om indførelse av begrepet narsissisme – dansk utgave av Freuds artikkel fra 1914 i: Grensepsykotiske tilstander, Universitetsforlaget 1994).

Det er altså ingen grunn til å bagatellisere Giskes maktmisbruk, jeg viser igjen til journalist Marit Lunddal Løkens gode artikkel i EUB 11.01. som treffende heter «Gubbepreik». Alfahannene tviholder på reviret og undertrykkende maktforhold, de må ha åpenbare problemer med frigjorte relasjoner?

Nå vel – #metoo-kampanjen har avdekka stygge utvekster i samfunnet. Forutsetningen for verdighet er frigjøring. #metoo har i hvert fall bidratt til dette i avsløringa av ynkelige menn i politikken – og som heldigvis mister makt.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no