20. sep
Bruk ny og effektiv refleks hvis du er ute i høstmørket. Arkivfoto
 
Millimetere fra å bli drapsmann
KOMMENTAR: Det smalt i bilen. En mørk skikkelse kunne skimtes ved høyre siderute. Jeg var millimeter fra å bli drapsmann.

Publisert: 13.nov.2017 14:30
Oppdatert: 13.nov.2017 14:12

Det var en mørk kveld nylig det skjedde. Det var tåkete og kjøreforholdene var gufne. Jeg passerte Nygård i Eidsvoll på veg til litt trimming.

Mens jeg passerte området ved Bøn stadion, akkurat der hvor gatebelysningen slutter kom det en bil imot. Jeg kjørte ikke fort, men syntes lyset fra den møtende bilen var ubehagelig skarpe og reduserte farta ytterligere. Jeg lå godt ute til høyre i mitt kjørefelt.

Totalt uforberedt var jeg da det smalt. Det var ikke støtfangeren eller høyre skjerm det smalt i. Det var høyre speil. Helt automatisk hogger jeg inn bremsen og vrenger ut mot midten av vegen rett etter at den møtende bilen hadde passert. Med en gang forsto jeg ikke hva som hadde skjedd, men med «harahjerte» og høy puls tok det ikke lange tida før jeg forsto.

En mann sto et stykke bak bilen og jeg åpnet døra og gikk ut. Jeg innrømmer at jeg var litt smågretten og morsk og var dermed litt skarp i «kjeften». Han var imidlertid uskadd. – Jeg skvatt bare litt, smilte han. Jeg skvatt ikke. Jeg holdt på å pisse på meg av redsel.

De gående har en like stor rett som en bilist, eller en syklist for den sakens skyld til å bruke offentlige veger. – Vi skal dele på vegen og ta hensyn til hverandre, sa sjåførlærer Holdhus da jeg for flere generasjoner siden sikret meg «lappen». Problemet er at vi ikke er likeverdige. Treffer jeg en løpende mosjonist med bilen, har vedkommende dårlige odds.

Hvor mye lenger ut til høyre skulle jeg hatt bilen før det hadde smelt? Det er snakk om centimeter eller kanskje millimeter. Hadde jeg kjørt ham ned, er sjansen fryktelig stor for at han ikke hadde overlevd.

I perioden etter har jeg tenkt mye på hvordan det ville ha vært å leve med vissheten kom at jeg hadde tatt et liv. Jeg hadde ansvaret for at et barn hadde mistet sin far eller at hans kone hadde blitt enke, eller at et foreldrepar hadde mistet sin sønn. Det er en grusom tanke at man med en bitte liten dreining på rattet kunne vært drapsmann. Om man juridisk ville blitt dømt eller frikjent er nesten uinteressant. Bare vissheten om å være den direkte årsaken til at liv hadde gått tapt er mer enn ille nok.

Mannen jeg traff hadde på seg ei overtrekksjakke med refleks som kanskje hadde virket en gang. Det var sydd på noen smale refleksbånd men da jeg lånte jakka hans og stilte meg i vegrenna, mens han satte seg inn i bilen og satte på lyset, viste det seg at refleksen knapt hadde effekt. Da fikk virkelig trimmeren en aha-opplevelse.

Moralen er: bruk ny og effektiv refleks hvis du er ute i høstmørket. Jeg orker ikke tanken på å være drapsmann!

LES OGSÅ: – Viktig å bli sett på høstmørke veger

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no