23. apr
HISTORISK: Der min historie så smått begynner: Mor Astrids og far Johan Helmers bryllup vinteren 1942. Bildet med 75 års patina er tatt i stua som var atelier på Løvås ved Østre Hurdalsveg på Eidsvoll Verk. Selvsagt tok far bildet sjøl!
 
Min fars historie forundrer meg
INVITERT. Min far Johan Helmer Halvorsen Granly, vakte lokal sensasjon da han som 16-åring for vel 100 år siden kjøpte sin første sykkel på avbetaling. Den ble hans «firmabil» som bygdefotograf noen år senere.

Publisert: 26.jun.2017 09:00
Oppdatert: 26.jun.2017 09:08

Han var utvilsomt intelligent, men all skole han fikk var med korte bein å gå til fots fra Berger Bruk over Bergermoen til Eidsvoll Verk skole fra 1907 til 1914. Og gå samme veg tilbake gjennom den mørke Bergermoens skog – uredd og aldri sliten. Han var født i april 1900 på leilendingsbruket Nordenga i Skrukkelia. Der var skolevegen enda lenger, så familien flyttet til Berger Bruk før han fylte sju.

LÆRELYST

Han ville absolutt gå på skolen. Men far Ole Halvorsen Nordengen fra Skrukkelia, var stallmester for kammerherre Haaken Larpent Mathiesen på Berger, visstnok 20-30 hester før kammerherren kjøpte sin Napier i 1908-09.

Lærelysten til min far var stor. Han leste og leste, mest om mekanikk og fotografi, men også mye annet. I 1914 startet første verdenskrig, i 1916 ble det sykkel og månedlig to kroner i avbetaling på den, og i 1918 fikk han spanskesyken. Den tok livet av hundretusener, men far overlevde selv om han fikk ryggproblemer. I noen år fikk han jobb ved Telegrafen og deltok blant annet i montering av telefonledninger i Kolbotn «Kølabånn» i Oppegård. Dit syklet han som ukependler.

LES OGSÅ: Barndommens mange sider

FOTO I NY TID

Glassplatene var de første negativene han benyttet seg av da han tok bilder av mennesker og steder, hendelser og – ja da – seg selv! Han hadde klart å få tak i en snorutløser som var flere meter lang, og trykket av på en rolig måte. Alle måtte stå helt stille noen sekunder, brennvidda var lang og lukkertida også lang den gang. Senere kom den brannfarlige filmen...

Kvaliteten på datidas svart/hvite bilder var god hvis framkallingen, fikseringen og vannskyllingen ble gjort «etter boka». Mange av de bildene holder hundrevis av år, forutsatt at de ikke ligger i sola... Dagens bilder forsvinner sammen med en harddisk – og ingen finner dem igjen! I dag må alle ha ”backup” på bilder og brev. Dengang var det konvolutter av syrefritt papir som gjorde at bildene forble der de ble arkivert.

HELE LIVET

Foto ble fars interesse hele livet, flere av hans kameraer står i et glasskap til minne.

Snart er det 120 år siden han ble født, så det er på tide å samle og skrive ned hans historie. Kirkeakademiet i Eidsvoll har utfordret meg på å kåsere om Johan H. Granlys livsverk til høsten, en av de som dokumenterte eidsvollinger og folk fra nabobygdene, under siste krig både nordmenn og tyskere, serbere og russere - de trengte bilder til pass. Brudepar, barn og familier, slektssamlinger og bedrifter, produkter ved bedrifter, natur og skoleklasser – konfirmanter og korps og kor – far var en av de få profesjonelle den gang. Han er en i ei kort rekke – og en av de tidlige. Først var det Larpent fra Frankrike midt på 1800-tallet, så var det Johannes Holmsen, Normann, far, Lars Bry, Ole Øsmundset og Bjørn Hansen som levde av bygdefotograferingen sin. Alle disse har fortjent en solfylt plass i historien om samtidsdokumentasjon. En dokumentasjon som holder.

Så folkens: Ta svart/hvite bilder på ekte fotopapir. De holder for tidas tann!

LES OGSÅ: Da dette bildet dukket opp, måtte det bli mer nostalgi 

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no