20. jul
VIKTIG. Skysskarens samtale med Georg Sverdrup antakelig er første gangen en stemme fra allmuen ble vektlagt i en viktig politisk prosess der embetsmennene hadde vært enerådende i århundrer, påpeker Ullensaker Historielag.
 
Minnehøytidelighet ved «støtta på Li»

Publisert: 26.mai.2017 13:00
Oppdatert: 24.mai.2017 14:33

Hver 17. mai siden grunnlovsjubileet i 2014 har Ullensaker Historielag lagt ned blomster ved støtta på Li til minne om Skysskaren til Georg Sverdrup som var på tur til Stormannsmøtet på Eidsvoll Verk 16. februar 1814.

I år holdt lederen i Ullensaker Historielag, Jon Tore Beitnes, en kort tale der han oppsummerte bakgrunnen for Skysskarens betydning i norsk historie: Kronprins Christian Frederik var stattholder i Norge. Han hadde vide fullmakter, var godt likt og hadde opparbeidet stor tillit her i landet. Verken han eller nordmennene ville respektere Kiel-freden der danskekongen måtte avstå Norge til Sverige. Norske stormenn ville derfor møte prinsen for å drøfte hvordan Norge kunne utnytte situasjonen som oppsto etter Kielfreden, til å gjøre Norge til et fritt og sjølstendig land.

Prinsen ville imidlertid bli enevoldskonge i Norge. Da Sverdrup kom til Eidsvoll seint på ettermiddagen 16. februar, hadde han et møte med Christian Frederik der han klarte å overtale han til å oppgi tanken om å bli enevoldskonge. Og prinsen gikk med på å innkalle en forsamling som skulle lage en norsk grunnlov, og som i tur og orden kunne velge prinsen til konge, og slik ble det.

Etter all sannsynlighet var Skysskaren Engebret Pedersen Allergodt som var husmann og omgangsskolelærer. Han hadde opplevd krigen med Sverige i 1808 på nært hold og mislikte sterkt tanken på å komme under svensk herredømme, noe han ga uttrykk for under kjøreturen gjennom Ullensaker. Noen år seinere skreiv Sverdrup om sin rolle i grunnlovsarbeidet i 1814, og der gjenga han blant annet følgende av det Skysskaren hadde sagt: «Jeg vil give mit og mines Liv og Alt, for ikke at opleve den Dag da Norge bliver underkastet Sverige» og han avsluttet med ordene på støtta: «Husk at Gud er attaat». Skysskarens sterke skildring av stemningen på Romerike våren 1814 gjorde inntrykk på Sverdrup og bidro til at han fikk mot til å overtale prinsen.

Etter talen la Kari Engebretsen og Trygve Hansen ned blomster ved støtta, og vi sang «Ja, vi elsker».

Historielaget vil peke på at Skysskarens samtale med Sverdrup antakelig er første gangen en stemme fra allmuen ble vektlagt i en viktig politisk prosess der embetsmennene hadde vært enerådende i århundrer. Blant annet derfor er det god grunn til å hedre Skysskaren med blomster. I Ullensaker er støtta på Li det viktigste minnet om grunnlovsarbeidet i 1814. Historielaget ønsker derfor å skape en tradisjon med at støtta på Li skal være et samlingssted 17. mai.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no