18. jul
DEBATTEN: «Når man velger avisen som kanal og ikke vil møte opp og ta diskusjonen på medlemsmøter og blant kamerater, da oppnår man ikke annet enn å miste respekt og muligheten til å påvirke, skriver Ap-leder Ole Guttorm Brenden. Foto: Jan Arne Sandholtbråten
 
Mister både respekt og muligheten til å påvirke
Hjertesukk fra en faglig-politisk engasjert lokalpolitiker.

Publisert: 06.feb.2018 17:30
Oppdatert: 05.feb.2018 13:46

Jeg har nå jobbet i Fellesforbundet i 13 år, før dette jobbet jeg som rørlegger. I løpet av disse årene så mener jeg at jeg har lært såpass at skal jeg ha muligheten til å si min mening så er det mest ryddig å møte opp i de fora som tingene jeg har mening om blir diskutert, og ikke ta det i avisen.

Men nå syns jeg enkelt innlegg har gått så langt at jeg føler jeg må svare.

Jeg har hatt forbilder i min tid som organisert rørlegger og etterpå som ansatt i fagbevegelsen. Noen av de jeg så opp til var ledelsen i mitt eget forbund som jeg mente gikk foran som gode eksempler hva gjelder ryddighet og demokratiforståelse.

Det skuffer meg derfor når mennesker jeg tidligere har sett opp til, som jeg vet har fått både hedersbetegnelser i mitt parti og som har hatt lederverv i fagforeningen tidligere, ikke har fått med seg hvordan demokratiet fungerer.

Når man velger avisen som kanal og ikke vil møte opp og ta diskusjonen på medlemsmøter og blant kamerater, da oppnår man ikke annet enn å miste respekt og muligheten til å påvirke. Man kan derfor undres hva som er årsaken til dette.

Eidsvoll Arbeiderparti har et enstemmig vedtak i medlemsmøtet for det budsjettet som ble vedtatt i 2017.

I Arbeiderpartiet så praktiseres demokrati. Vi legger fram for medlemsmøtet hvilken politikk vi mener er best for kommunen. Her har medlemmene reell påvirkning på hvilken politikk som vi skal føre i de organer vi er representert i. Å være medlem i Ap har en reell betydning.

Så til saken. Eidsvoll Arbeiderparti er for å innføre eiendomsskatt, fordi vi mener det er tvingende nødvendig. Vi skal drive kommunen effektivt. Det gjør vi, men det er ikke nok for å sikre innbyggerne gode tjenester. På samme måte som nesten alle landes kommuner, trenger også vi eiendomsskatt for å finansiere kommunenes utgifter.

Eidsvoll er en stor kommune med et stort budsjett. Driftsbudsjettet neste år vil være på 1,6 milliard kroner og vi vil ha cirka 1317 årsverk fordelt på de ulike tjenestene. Vi har gjennom mange år hatt beskjedne inntekter og dermed behov for nøkternhet.

Skatteinngangen i Eidsvoll er på cirka 81 prosent av landssnittet. Når vi medregner statlige rammeoverføringer, ligger vi på 94 prosent av landssnittet i inntekter. Dette har tvunget kommunen til effektivitet, og vi har den beste effektivitetsgraden på Øvre Romerike. Til sammenligning er effektivitetsgraden 71 i Hurdal, 81 i Nannestad, 88 i Ullensaker og 91 i Eidsvoll. Dette betyr ikke at vi ikke kan bli enda flinkere, men innsparingspotensialet er mindre hos oss en i en del andre kommuner.

De borgerlige har lagt fram et budsjett hvor de forringer kommunale goder og tjenester. I tillegg vil de selge Søndre Samfund og omsorgsboligene i Feiring, samt legge ned Feiring skole. De budsjetterte med salgssummer på tomter og bygg som ingen kan gå god for, samt de hadde en vekst i inntektene som var langt over KS’ prognosemodell. Deres forsalg var derfor umulig å gå med på. Vi mente at tjenestene til innbyggerne var det viktigste.

Her er noen av de kuttene som høyresiden budsjetterte med for å unngå eiendomsskatt som vil gå utover tjenestene i kommunen:

  • Redusering av læremidler
  • Legge ned innføringsklasse
  • Ikke innføre rådgiver for skole
  • Ikke ansette miljøarbeidere.
  • Ikke ansette psykolog.
  • Ikke ansette helsesøstre
  • Ikke ansette PP-rådgiver
  • Avvikle servicemedarbeider på Gladbakk
  • Avvikle fagarbeider Solsiden

Eidsvoll Arbeiderparti kan ikke se på at velferdstjenester og tilbud til eldre og unge blir rasert. Vi må skape et Eidsvoll som er best mulig rustet for å ta vare på våre innbyggere, slik at det blir ei god bygd og vokse opp og bli gammel i.

Derfor kan ikke vi love at vi ikke skal innføre eiendomsskatt.

Å være politiker er ingen søndagsskole. Flere av våre politikere i Eidsvoll synes det er ubehagelig å stå i stormen når det er blåser som mest, med kommentarer på butikken og i diverse media. Men vi må ta ansvar både for utgifter og inntekter. For oss er befolkningens velferd er det viktigste.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no