24. apr
PLANLAGT: Dersom mobil skal brukes i timer, må det i hvert fall være innafor rammene av et planlagt og organisert undervisningsopplegg. Illustrasjonsfoto
 
Mobilforbud i skolen?
SMARTTELEFONER: Frankrike har nylig innført et nasjonalt forbud mot bruk av smarttelefoner og nettbrett i den offentlige grunnskolen.

Publisert: 15.aug.2018 12:00
Oppdatert: 15.aug.2018 11:59

Forbudet gjør unntak for pedagogisk bruk og for funksjonshemmede.

Professor ved BI og tidligere statsråd Gudmund Hernes (Ap) mener Norge bør følge Frankrikes eksempel: «Mobilbruk i undervisningen er en distraksjon og ødelegger konsentrasjonen man trenger for å lære. Elevene trenger ikke mobil på skolen for å utvikle digitale ferdigheter. Tvert imot kan mobilbruk i skolen føre til digitale uvaner og ødelegge kommunikasjonen mellom lærer og elev.» (Klassekampen, 3.august 2018).

BEDRE ETTER MOBILFORBUD

Kloke ord av professoren. Hvordan er situasjonen i dag? Alle skoler har et ordensreglement som regulerer mobilbruken, men er det nok? Neppe.

En britisk undersøkelse forteller oss at elever med svake faglige resultater gjorde det vesentlig bedre etter at det ble innført mobilforbud. (Education – Teaching, June 2018.)

Spørsmålet er altså om et nasjonalt forbud er veien å gå, og alternativet er å satse videre på at lærere og lektorer sjøl holder orden i sitt eget klasserom.

STJELER OPPMERKSOMHETEN

For å være helt konkret i en undervisningssituasjon: Apper som Snapchat er designa for å stjele oppmerksomheten vår og bør ikke være en del av ungdommens skolehverdag. Dersom mobil skal brukes i timer, må det i hvert fall være innafor rammene av et planlagt og organisert undervisningsopplegg.

Vi står overfor et klassisk dilemma der lokal frihet kolliderer med ønsket om ei felles nasjonal linje. Likevel – ordet forbud bør ikke tolkes stivbeint. Det er snakk om en hovedregel om at elevers mobiltelefon skal ligge i sekken.

En overordna skolepolitikk trumfer dette, og et mobilforbud vil kunne skape mer tid til faglig læring?

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Trond Vågan, lektor, Eidsvoll videregående skole
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no