20. apr
JULESTARTSKUDD: «Jula varer helt til påske» heter det i sangen. Når den egentlig starter er det delte meninger om. Illustrasjonsfoto.
 
Når begynner egentlig jula?
KOMMENTAR: Begynner jula 1. desember – eller begynner den julaften? Er en lang tradisjon i ferd med å forsvinne? Og hvorfor klarer vi ikke lenger å vente?

Publisert: 07.des.2017 21:00
Oppdatert: 07.des.2017 10:38

Enten vi starter juleballet 1. søndag i advent, eller om vi venter med festen til 24. desember – jula engasjerer både ateister, troende, helt vanlige folk og historikere. Jeg har lagt ut en liten teaser på Facebook:

«Nå lurer jeg på en ting: Hvorfor er det så mange som pynter til jul når det vitterligen er advent? Jula må da være over når den kommer og man er drittlei hele greia når det virkelig gjelder? Adventstiden markerer ventetiden fram mot jul og ikke fullt kjør fra 1. desember. Hvor blir det av spenningen når hele kaka spises i ett jafs?»

Det har ikke manglet på engasjement, men det som overrasker meg mest er at det jeg mente bare var en spørsmål om hva folk gjør, dreier seg om noe så stort og dyptgripende alvorlig som endring av tradisjoner.

Jeg for min del mener at advent er advent, mens jul er jul. For meg har advent vært ventetida fram mot jul, men nå er det mange som hopper bukk over advent og løper rett inn i den store julefesten. Hvorfor er det blitt slik?

Før var folk samlet i synet på når jul begynte. Det var etter at kirkeklokkene ringte høytiden inn julaftens ettermiddag. Nå snakker vi ikke lenger om et samlet folk. Jeg sakser ut fra kommentarene på Facebook:

«Tradisjoner dukker ikke opp, det endres gradvis, tror jeg. Sannsynligvis er det det vi er vitne til, enten man liker det eller ikke».

Det er ikke det at jeg har så voldsomt mye imot at folk pynter til jul 1. desember, men det jeg lurer på er årsaken til at en lang tradisjon forandrer seg så raskt.

Historikeren har kommentert følgende, blant annet:

«En ting er pynte til jul i adventstiden, men konsekvensen for mange er da at jula kastes ut da den egentlig begynner».

En annen kommentar viser til en forskningsrapport som konkluderer med at de som pynter tidlig til jul, er lykkeligere mennesker enn dem som venter, mens en skriver at når feiringen startet lille julaften fikk familien så kort jul.

Jula har aldri vært lenger enn fra julaften til litt ut på nyåret.

Men er det noen som har tenkt på nissen oppi det hele? Han har lagt opp hele livet sitt etter tradisjoner. Hva har nå den skjeggete og rødkledde å forholde seg til når juletrærne står ferdig pyntet 1. desember?

LES OGSÅ: Julemesse i samfunnshuset

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no