16. jul
ALKOHOLMISBRUK: Usikkerheten er det største problemet når man bor sammen med en dranker. Er han full nå? Har han «sprukket» i dag?
 
Når drammene blir mange, så setter kulda inn
KOMMENTAR: En lett omskriving av musevisa endte opp med denne tittelen. Alkohol kan ofte skape god stemning og lun varme, Men enkelte bør være forsiktig med inntaket. Stoffet kan være en guffen gjest å by til bords.

Publisert: 29.mar.2018 18:00
Oppdatert: 02.apr.2018 22:16

Når flaskekorkene spretter like kjapt som påskeharene hopper fram, kan det ofte kun være stas for den som heller innpå. Det er ikke like hyggelig å være familie og venner til dem som ikke makter å holde seg innenfor drikke-grensene. De aller fleste har god kontroll på inntaket av det flytende stoffet. Alkohol kan være deilig og kan høre med til en god middag eller en øl etter ei god arbeidsøkt med vedkløyving. Det store problemet er at det faktisk er del mennesker som sliter med å begrense inntaket av alkohol. Da er det ikke kos lenger.

PERIODEDRANKER

Jeg er sønn av en alkoholiker. Og veit litt om hva dette dreier seg om. Min far var riktignok periodedranker, men dog.

Ved å ha en alkoholiker i huset er usikkerheten det aller verste. Min far var «verdens snilleste mann». Både når han var edru og når han var full. Det eneste han ødela var seg sjøl og familieøkonomien. Selv med dårlig råd kunne han selvsagt ta drosje til Lillestrøm for å kjøpe mer sprit.

GIN-LUKT

Den dag i dag tåler jeg ikke lukta av gin. Det var nemlig en av favoritt-drikkene hans. Jeg får kvalmefornemmelser når jeg kjenner gin-lukta og det er flere titalls år siden han satte korken i flaska. Det er for øvrig også en del år siden han døde.

Med en periodedranker i huset vet man aldri når det «smeller». Det kunne skje i sommerferien og det kunne skje ved andre spesielle anledninger. Jeg var alvorlig sjuk for mange år siden. Da ble flaska ei trøst for han – uten at jeg var i stand til å registrere det. Både reelle og konstruerte unnskyldninger tar drankeren i bruk. Bursdagen til katta var en glimrende anledning til å feste, sa en ung kvinnelig alkoholiker jeg intervjuet en gang.

UBEHAGELIG USIKKERHET

Usikkerheten er det største problemet når man bor sammen med en dranker. Er han full nå? Har han «sprukket» i dag? Og av og til hadde han det. Da lå han på sofaen, gliste og lo og sang tullete sanger.

Min far gjorde aldri en katt fortred. Han var snill som et lam og en drivende dyktig fagmann, som tømrer.

Jeg husker at min mor og jeg hadde et møte med kommunelegen for å finne ut hva som kunne gjøres. Kommunelegen var forståelsesfull og hjelpsom. Men det var lite han kunne bidra med. Hadde gamle Paulsen vært voldelig hadde saken vært «enklere» – med tanke på å få hjelp.

DYKTIG LØPER

Vi bodde på Lørenskog de første årene av mitt liv. Tidlig på 60-tallet bygde vi hus på Råholt, et hus jeg forresten fortsatt bor i. På det tidspunktet tok det lang tid mellom hver gang han var «utpå». Etter hvert som årene gikk ble det stadig kortere opphold mellom «sprekkene» og mot slutten ble oppholdene mellom drikkeøktene veldig korte.

I periodene da han var i fullt arbeid var han på slutten av 50-tallet og på 60-tallet en dyktig løper. Han deltok i mange konkurranser i friidrett og var rimelig god. Han har fortsatt banerekorden på 3000 meter hinder på Eidsvoll stadion. Jeg ertet han mye opp gjennom åra at årsaken rett og slett var at det sjelden eller aldri ble arrangert hinderstevner på stadion. Jeg tror rekorden er på rundt 10.10.

BEHANDLING

Da gamlefar Paulsen trodde han var en radiomottaker som tok imot signaler fra veggen på soverommet, forsto han at grensen var nådd. Han innså sjøl at drikkeperioder hadde kommet med kortere og kortere mellomrom og han var til slutt villig til å la seg behandle.

Det gikk fint. Etter behandlingen begynte han å jobbe i AA. Det holdt han på med nesten fram til han gikk bort for en del år siden.

Som kommuneansatt ledet han ei gruppe med ungdommer som fartet Eidsvoll rundt og drev med vedlikehold og reparasjoner. Han var i årevis dessuten med i ei gruppe som reiste rundt og besøkte dem som sleit med alkoholmisbruk. Det var ikke få han hjalp opp gjennom årene. Og jeg fikk et lite innblikk i hvor stort alkoholproblemet faktisk er. Det er VELDIG mange flere enn du tror, kjære leser, som sliter med misbruk av alkohol.

Ta gjerne en påskedram. Kos dere gjerne med vin til lammemiddagen og en kald øl etter påsketuren på ski. Men vær klar over at alkohol kan være guffen gjest å slippe inn i hus og hytte.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no