19. jan
INGEN SKATTEPARADIS: «Nannestad kommune bør ta avstand fra skatteparadis. Vi bør unngå å investere i skatteparadis-selskaper og vi bør stille krav i våre innkjøp/ anbud om åpenhet» skriver Kristin Antun. Foto: Privat
 
Nannestad – en skatteparadisfri kommune?
Skatt: «Panama Papers» og tilsvarende skandaler viste tydelig at skatteparadiser er et globalt problem som rammer oss alle. Vanlige lønnstakere slipper ikke unna skatt, men internasjonale selskaper kan sluse penger ut av landet og inn i skatteparadis.

Flere av de kommersielle selskapene som driver sykehjem, barnehager, søppeltømming og kollektivtransport i norske kommuner er del av store internasjonale konsern med tilknytning til skatteparadis. Skatteparadis handler ikke bare om lav skatt, mens også om hemmelighold. Derfor er det vanskelig å vite i hvor stort omfang skatteunndragelser gjennom skatteparadis faktisk foregår.

Professor Anette Alstadsæther fra NMBU opplyser (ekstern lenke) at de aller rikeste husholdningene, altså topp 0,01 % av befolkningen, unndrar en tredjedel av skatten de skulle ha betalt (andre undersøkelser sier at det minst er 25 %). Vanlige nordmenn unndrar i snitt 3 %. I 2007 hadde nordmenn plassert minst 76 milliarder kroner i skatteparadis. I dag er det trolig mer.

En annen hovedutfordring er hemmelighold. Det meste av skjulte penger er ikke heleid av enkeltfamilier, men knyttet til selskapsstrukturer som gjør det krevende å få oversikt over hvem som eier hva, og hvordan penger blir flyttet mellom land og avdelinger og ulike stråselskaper. Dermed blir det skattetap for det offentlige, noe som fører til dårligere velferdstilbud eller større skattepress på oss andre.

Det er lett å tenke at dette er et internasjonalt problem som må løses på internasjonalt plan, og MDG vil følge opp dette fra Stortinget. Regjeringspartiene stemte ned et forslag om «utvidet land-for-land-rapportering» i desember 2018. Altså er ikke bedrifter i Norge pålagt å fortelle hvor og hvordan de betaler skatt. Det er likevel ingen grunn til at ikke dette arbeidet kan starte nedenfra. På Akershus fylkesting har vi bidradd til innskjerping av hvilke selskaper fylkeskommunens pensjonskasse investerer i. Pussig nok har enkelte partier vært motvillige til å skjerpe slike regler.

Det er heller ikke noe i veien for at Nannestad kommune har krav i sine anbud om åpenhet fra leverandørene om hvor og hvordan de betaler skatt. Da utelukker vi i stor grad uærlige selskaper som sluser pengene ut av landet på hemmelig vis. At noen selskaper unngår normal beskatning fungerer konkurransevridende, og gjør det vanskeligere for lokale næringsdrivende å klare konkurransen. Slik sett har dette betydning for å skape et levende lokalsamfunn. For å skape større åpenhet kan en kommune i sine anbud kreve utvidet land for land-rapportering. Selskaper med grenseoverskridende transaksjoner gir mindre informasjon enn aktører uten dette, noe utvidet land for land-rapportering retter opp i. Omgåelse av skatt, og hemmeligholdet i denne forbindelsen, benyttes ofte som et middel til å utkonkurrere andre selskaper i anbudskonkurranser, samtidig som kontantstrømmer kan tas ut gjennom konsernstrukturen uten at det er lett kontrollerbart i den norske delen av selskapet. Også tilsynelatende norske selskaper kan inngå i en konsernstruktur med utenlandske selskaper, og gå under radaren for norske kommuner.

Nannestad kommune bør ta avstand fra skatteparadis. Vi bør unngå å investere i skatteparadis-selskaper og vi bør stille krav i våre innkjøp/ anbud om åpenhet, blant annet gjennom utvidet land-til-land-rapportering, slik at leverandørene ikke så lett kan skjule penger og overskudd gjennom skatteparadis. Ikke alt av skatteplanlegging og -tilpasning ulovlig. Det er uansett riktig av Nannestad kommune å velge selskaper som bidrar til fellesskapet og har en åpen økonomi. MDG vil ta dette opp i kommunestyret i året som kommer, og håper på bredest mulig støtte til dette.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Salberg Rødfoss »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no