24. apr
 
Nei til boikott og forbud
LESERBREV. Fremskrittspartiets vedtak om å innføre forbud mot omskjæring av guttebarn og LOs krav om full akademisk, kulturell og økonomisk boikott av Israel gir grunn til bekymring.

Publisert: 04.jun.2017 10:40
Oppdatert: 04.jun.2017 10:43

Frps standpunkt vil om gjennomført bety et forbud mot å praktisere jødedom i Norge, mens LOs vedtak innebærer en urimelig negativ særbehandling av verdens eneste jødiske stat. Hvilke signaler sender disse vedtakene til jøder og den jødiske befolkningen? 

Vi må huske på at mange av de norske jødene er våre naboer og bor i Oslo og Akershus. De skal fortsatt få praktisere sine tradisjoner og religion på linje med alle andre nordmenn.

Frps forbudsvedtak ble karakterisert som «åpenlyst antisemittisk» av lederen for en av de største jødiske organisasjonene i Europa. Israelsk UD uttalte at et slikt forbud vil gjøre det vanskelig å leve som jøde i Norge. Det samme gjorde jødiske ledere i Norge. Kritikken virker i liten grad å ha ført til ettertanke i Frp. Tvert imot har sosiale medier i ettertid flommet over av innlegg fra folk som støtter vedtaket med sterkt fortegnede beskrivelser av omskjæring som en bestialsk skikk hinsides sakens realiteter.

LOs boikottvedtak er like ille. Boikott er ytterst sjeldent en god måte å fremme fred, forståelse og gode politiske forhandlingsresultater. Ikke minst gjelder det dersom boikottvåpenet brukes uten noen konsistens eller rimelighet, som LOs boikottvedtak mot Israel er et eksempel på. Det finnes en rekke brutale og undertrykkende regimer og stater som har brutt med folkeretten overfor sine naboland, likevel er det kun Midtøstens eneste demokrati som LO vil boikotte. Det er ikke antisemittisme å være opprørt over eller uenig med israelsk politikk, men også LO bør spørre seg hva effekten er av stadig og ensidig å utpeke verdens eneste jødiske stat som den store stygge ulven.

En ting er sikkert: Hvis KrF får innflytelse etter valget blir verken boikott eller omskjæringsforbud noe av.


 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no