17. jul
Spørsmålet om det kommer en tredje rullebane på Oslo Lufthavn engasjerer mange.
 
Nei til tredje rullebane
Mine første barndomsminner er ifra verdens største hage! Denne hagen lå bak et lite hus på Gardermoen.

Publisert: 20.feb.2018 06:00
Oppdatert: 19.feb.2018 11:20

Å være barn på Gardermoen på 80-tallet var utrolig spennende. Det var flystevner, det var dragrace, og ikke minst, det var store muligheter for å se kjøretøy fra forsvaret. Å bo i kanten av ravinedalen var heller ikke noe ulempe, da ikke alle får muligheten til å utforske en slik unik jungel som barn. Dette flotte huset og alle de flotte minnene er nå borte. Der huset lå, er det nå vei og lager. Jeg har derfor ikke mulighet til å reise hjem for å kjenne luktene, og få de visuelle inntrykkene. Denne følelsen vet jeg at deles av mange som har tilknytning fra Gardermoen!

Etter at vi flyttet fra Gardermoen flyttet vi så til Sand. Mitt andre barndomshjem. Her har jeg gått på Hovin skole, jeg har spilt fotball for Sand IL, lekt i skogen og badet på Ljøgottjernet. Huset som min mor bor i dag står nå i fare for å havne i rød sone. Leiligheten jeg og min egen lille familie bor i, står også i fare for å havne i rød sone. Dette er en trussel om et dypt personlig tap.

For meg handler derfor ikke dette kun om økonomi. Altfor mange av argumentene rundt denne saken omhandler kostnader i kroner. Vi bør begynne å snakke om den menneskelige kostnaden.

Sand er et sammensveiset lokalsamfunn som har endret seg mindre enn øvrige deler av kommunen. Dette skyldes at Sand ligger i nærheten av eksisterende flystøy og hovedvei. Som en positiv konsekvens har da dette lokalsamfunnet beholdt mye av sitt urgamle preg og beholdt mange av de positive trekkene som følger med et sted der alle kjenner alle. Det er stor dugnadsånd både ved Hovin skole og Sand IL, og også innenfor borettslagene.

Mange av dem som bor på Sand i dag har også tidligere opplevd å få bena sparket under seg da de ble flyttet fra Gardermoen på nittitallet. Denne identiteten og samholdet kommer sterkt frem i motreaksjonene, og den organiserte motstanden som oppsto etter at de nye støykartene ble fremlagt høsten 2017. Kan vi virkelig sette en pengesum på hva det koster å ødelegge dette samfunnet?

Området rundt Hovin og Sand har også noen av Norges eldste kulturminner. Det er spor etter bosetting helt tilbake til tidlig jernalder (500 f.Kr til 500 e.Kr). I sentrum for disse perlene er Raknehaugen med omliggende gårder. Så langt tilbake som vi kan spore mennesker i Norge har det vært viktige handelsveier gjennom Sand opp mot Gardermoen. Vedlikeholdet og bruken av kulturlandskapet i denne regionen vil bli sterkt belastet, kanskje til og med ødelagt av økt flytrafikk og utbygging av industri.

Det er mange spor etter istiden i området som vil bli berørt av mulig utbygging. Dette er helt unik natur som ble skapt av isfronten etter siste istid. Elstad naturvernområdet vil bli negativt berørt i stor grad av utbyggingen. Her er det skattkammer av unike dyr og planter, hvor flere av artene allerede er rødlistet. Hersjøen og Elstad-området er på grunn av stor variasjon og frodig vannvegetasjon internasjonalt verdifull. Dyrelivet i landskapsvernområdet er rikt. Her lever både bever, elg og rådyr. Hersjøen er viktig for fuglelivet, både som vinterlokalitet og trekk og hekkelokalitet for sangsvaner og andearter. Blant de rødlistede dyreartene er det svanemuslinger og andemuslinger.

Det er derfor for meg helt avgjørende at vi ivaretar dette området som det er. Dette er et område som vi skal og bør ta vare på for fremtidige generasjoner, slik de før oss har gjort frem til nå. Vi må si stopp før det er for sent!

Vi i Ullensaker Arbeiderparti sier nei til utbygging av en tredje rullebane.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no