17. aug
OMSTILLING: «Likestillingen i kommunestyrene går med sneglefart. Noe må skje!», skriver Tone W. Trøen (H). Foto: Glen Widing
 
Nominer kvinnene på topplasseringer
Kvinneandelen i kommunestyrene på Øvre Romerike er lav.

Publisert: 08.mar.2018 11:30
Oppdatert: 08.mar.2018 12:13

Versting i klassen er kommunestyret i Hurdal hvor bare 18 prosent av kommunestyremedlemmene er kvinner. I Eidsvoll er også andelen lav med bare 28 prosent. Vi har aldri hatt kvinnelig ordfører i grunnlovsbygda Eidsvoll, og det er ingen kvinnelige ordførere på Øvre Romerike i dag. Likestillingen i kommunestyrene går med sneglefart. Noe må skje!

Jeg har stor respekt for dem som har gått foran oss i den historiske kampen for kvinners rettigheter. For stemmerett, for lik rett til utdanning, for likelønn, for gode permisjonsordninger og for retten til å bestemme over egen kropp og eget liv. Deres kamp har gitt oss et samfunn hvor dagens småbarnsforeldre er godt likestilt. Du ser like gjerne at fedre tar ut mest av foreldrepermisjonen. Rett til barnehageplass gjør at begge foreldre kan være aktive i arbeidslivet og arbeidslivet er betydelig mer fleksibelt og tilrettelagt for familieliv enn noen gang tidligere. Ikke mangler vi kvinnelige forbilder i samfunnet heller. I tre av landets mektigste posisjoner sitter kvinner; statsministeren heter Erna, finansministeren heter Siv og lederen for Næringslivets Hovedorganisasjon heter Kristin. Kanskje har det aldri vært enklere for kvinner å være politisk engasjert?

Hva er da grunnen til den lave deltakelsen? Er det partiene som ikke nominerer kvinner eller er det kvinnene som ikke vil? Selvfølgelig må kvinner selv ønske å delta i lokaldemokratiet og ønske makt, dersom vi skal oppnå kjønnsmessig likestilling i politisk ledelse i kommunene. Det er uansett et ansvar for de politiske partiene, både å jobbe aktivt for høyere kvinneandel og for å organisere det lokalpolitiske arbeidet slik at det er interessant for kvinner å delta. Menn som engasjerer seg i politikk, tar det kanskje for gitt at de kan ta seg tid til det, selv om de har små barn. For kvinner viser det seg at det er en høyere terskel. Jeg vil derfor i tillegg oppfordre partnere som har engasjerte kvinner hjemme til å gi henne den tryggheten om at de vil bidra, både med å gjøre viktig og blåse i uviktig husarbeid og bake eller kjøpe kaker til skolebasaren, slik at kommunestyret får en viktig representant.

Skal vi ivareta et levende og inkluderende lokaldemokrati må vi gjøre lokalpolitikken attraktiv for en større bredde av representanter, selvfølgelig også kvinner. Jeg er en av mange som har jobbet lenge for flere kvinner i politikken. På samme måte som jeg forventer likestilling i arbeidslivet og samfunnet for øvrig, forventer jeg nå også at partienes valglister til neste valg har kvinner på topplasseringene i alle partier. Det er nå nominasjonsprosessene starter – det er nå jobben må gjøres! Bare gjør det!

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
EUB markerer den internasjonale kvinnedagen 2018 med masse godt stoff med lokale kvinner i front og fokus.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no