12. nov
PROTESTERER: Medlemmer av Romerike Natur og Ungdom demonstrerer på Oslo Lufthavn. Foto: Helen Røstum/NU
 
Ny regjering må si nei til tredje rullebane på OSL
Skal Norge nå klimamålene og begrense utslippene våre slike vi har forpliktet oss til, må vi satse på bærekraftige og klimavennlige arbeidsplasser.

Publisert: 09.sep.2017 15:00
Oppdatert: 08.sep.2017 12:54

Derfor trenger vi politikere som sier klart og tydelig nei til forslag som utbygging av en tredje rullebane.

Avinor fikk i juni tillatelse til å fortsette planleggingen av en tredje rullebane på Oslo Lufthavn Gardermoen. Dette ble ikke støttet av Venstre, Senterpartiet, Miljøpartiet De Grønne eller Sosialistisk Venstreparti. Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti skrev i en merknad at de «forutsetter at denne saken forelegges Stortinget til behandling i forbindelse med konsesjonssøknaden». En utbygging vil legge beslag på verdifull matjord, føre til økt flytrafikk og dermed enda større klimagassutslipp. Dette er ikke en bærekraftig utvikling og stikk i strid med Paris-avtalen vi har forpliktet oss til.

Det er korrekt at Avinor skaper mange viktige arbeidsplasser rundt Gardermoen. Likevel kan vi ikke satse på virksomheter som bidrar til å ødelegge klimaet på jorda. Selvfølgelig skal vi ha jobber for alle, men framtidens arbeidsplasser må gå hånd i hånd med den grønne utviklingen og ikke på bekostning av den.

Å satse på arbeidsplasser som er en del av en enorm forurensningskilde, er veldig urettferdig ovenfor fremtidige generasjoner. Det er ikke bare det at vi må leve med de alvorlige konsekvensene av klimaendringene, men det blir også enda vanskeligere for oss å snu utviklingen i riktig retning fordi generasjonen før ikke tør å ta ansvar. Vi trenger politikere som tar framtiden til kommende generasjoner på alvor.

Kanskje framtidens fly vil gå på elektrisitet, hydrogen eller biodrivstoff og være totalt utslippsfrie. Det får vi håpe. Men dersom antallet flyreiser skal øke enda mer, vil ikke grønn teknologi ha sjans til å erstatte den klimabomben av utslipp den økte flytrafikken forårsaker. De positive klimaeffektene vil raskt kveles av CO₂ fra gamle fly. Det er farlig å lene seg tilbake og håpe at framtidens teknologi skal rette opp klimatabbene vi gjør i dag. Vi må rett og slett ta ansvar nå.

For at en ny regjering skal kunne kalle seg miljøvennlig, må de si klart nei til tredje rullebane. Avinor får i dag operere uten forsvarlige klimaforpliktelser, helt på sidelinja av resten av transport- og klimapolitikken. Her trenger vi en ny politikk som stiller samme krav til Avinor som til vei- og jernbaneprosjekter, der man først må undersøke alternative løsninger med ekstern kvalitetssikring. Bare slik kan utviklingen gå i riktig retning og gi oss en framtid med bærekraftige og klimavennlige arbeidsplasser. Bruk din stemmerett klokt, ta ansvar nå!

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Salberg Rødfoss »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no