15. jun
VERN. «For Eidsvoll kommune må det være en plikt å verne om bygningsmiljøet langs Sundgata», skriver Vidar Mohn, som kjemper for å bevare Vilberg skole.
 
Ny signaler fra rådmann
LESERBREV. I et oppsett i EUB 18.03.15 under overskriften «Vil utvikle Vilberg skole der den ligger i dag», siteres rådmannen i Eidsvoll på at han anbefaler rehabilitering av Vilberg barneskole i stedet for å anlegge en ny skole på ett av Tønsakerjordene.

Publisert: 02.mai.2017 14:00
Oppdatert: 02.mai.2017 08:34

Hans anbefaling var bygd på økonomiske betraktninger; en flytting av skolen til Tønsaker ville øke kostnadene til det dobbelte, fra anslagsvis 147 millioner kroner ved en rehabilitering til 290 millioner ved Tønsaker-alternativet.

I EUB to år senere, 12.04.17, er rådmannen kommet til at Tønsaker-alternativet er det beste fordi det vil falle 50–60 millioner kroner rimeligere enn rehabilitering av Vilberg-skolen. Rådmannens to år gamle anbefaling var blant annet basert på at man da kunne nyttiggjøre seg tilgjengelige arealer øst for Tynsåkvegen, (Alm-Hansen tomta og Europris-tomta). I dag er denne muligheten skuslet vekk. Derimot eier kommunen store arealer, faktisk helt ned til Vorma, arealer som er sammenhengende med Vilberg barneskoles nåværende arealer. Dette gjør det mulig å utvide skolens areal vestover på kommunal grunnre slik at selv de mest omfattende behov for utearealer blir dekket.

Å ekspropriere «om lag 13 boenheter for å skaffe det arealet som er nødvendig» framstår dermed som unødvendig, og regnestykket der kostnaden ved en slik ekspropriasjon er beregnet til å føre med seg en merutgift på 70–80 millioner kroner er derfor uinteressant. At en utvidelse av barneskoletomta vestover vil føre med seg at barnehagen må rives, virker temmelig tvilsomt. Det viser en kikk på det økonomiske kartverket for angjeldende område. Dermed unngår en også her en økonomisk merbelastning.

For Eidsvoll kommune må det være en plikt å verne om bygningsmiljøet langs Sundgata. Også av den grunn vil det være en arvesynd å kaste vrak på den flotte, snart 100 år gamle barneskolen på Vilberg.

EUBs valg av overskrift 12.04.: «Holder fast ved skole på Tynsåkjordet» er misvisende. Det framgår av ovenstående tekst.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no