19. jul
UTVIKLING: – Sundet, på begge sider av Vorma, må få fylle sin rolle som kommunikasjonsknutepunkt og samle sentrumsoppgavene slik at det blir meningsfylt for mennesker å etablere seg i området, skriver Vidar Mohn. ?Foto: Knut Øsmundset
 
Nye trender, også for Eidsvoll?
EIDSVOLL SENTRUM: Det er på høy tid at Eidsvolls politikere tenker gjennom hvordan vi kan ta vare på vårt sentrum.

Publisert: 20.jul.2018 18:00
Oppdatert: 20.jul.2018 18:18

I Aftenposten kunne vi nylig lese en kommentar skrevet av Erling Dokk Holm. Han er førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania og en av våre toneangivende fagpersoner innen by- og stedsutvikling.

Et hovedanliggende i teksten er å beskrive den positive utviklingen i Kristiansand. «En by på bedringens vei» er tittelen på artikkelen, og med det mener han å si at kristiansanderne har greid å snu den uheldige utviklingen i byen, der mye virksomhet i en periode ble flyttet ut av sentrum. Både næringsvirksomhet og bosetting ble flyttet ut av byen og etterlot seg et sentrumsområde som gradvis mistet sine funksjoner. Typisk er det såkalte Sørlandssenteret 12 km øst for byen, et handelsområde som i areal utviklet seg til å bli Nordens største.

Nå har kristiansanderne innsett at dette bar feil vei - sentrum fylles igjen med boligprosjekter og handel, og videregående skoler blir plassert på sentrale tomter. Det samme gjelder ulike typer kulturinstitusjoner, som Kilden teater- og kulturhus og bevaringen av gamle Agder Teater, som nå er tildelt oppgaven å fremme forskjellige kulturaktiviteter. Dokk Holm skriver at byen har tatt selvkritikk og satt en stopper for ødeleggelsen av sentrumsfunksjonene i den gamle bykjernen i Kritian Kvarts kvadratur fra 1644.

Sundet er ikke Kristiansand, men også Eidsvoll har et verdifullt sentrum som vi plikter å ta vare på. Ikke for å skape et nytt Jessheim, der mentaliteten ser ut til å være at jo større, jo bedre. Estetiske hensyn ser ut til å være av underordnet betydning. Det er på høy tid at Eidsvolls politikere tenker gjennom hvordan vi kan ta vare på vårt sentrum, for eksempel ved å la sentrale institusjoner forbli i tettstedet og ikke bli spredt til jorder og åser langt fra sentrum.

Sundet, på begge sider av Vorma, må få fylle sin rolle som kommunikasjonsknutepunkt og samle sentrumsoppgavene slik at det blir meningsfylt for mennesker å etablere seg i området. Det bærer galt avsted når enkelte kommunestyrerepresentanter ser det som sin oppgave å utøve en slags lokal distriktspolitikk og ved det tro at de gjør befolkningen en tjeneste.

Å nedgradere sentrum er en dårlig taktikk, her som i Kristiansand, og vil etter hvert framstå som et beklagelig misgrep. Misgrep som det vil være vanskelig for nye generasjoner å rette opp i. Vi må håpe at de nye trender også kan vinne innpass i Eidsvoll, slik de nå gjør i Kristiansand.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no