19. jul
ANGREP. Datavirus blir ikke borte med det første. Foto: Yuri Samoilov/Flickr/CC
 
Nytt angrep snart
LEDER. Så langt ser det ut til at vi her i landet har sluppet forholdsvis lett unna «løsepengeviruset» WannaCry som har skapt – og fortsatt skaper – store problemer mange steder.

Publisert: 19.mai.2017 13:30
Oppdatert: 19.mai.2017 13:53

Ifølge Aftenposten er dette et av de største dataangrepene i verden. Over 300.000 datamaskiner i mer enn 150 land er rammet.

Viruset som låser og krypterer innholdet på datamaskiner det får tilgang til, utnytter et sikkerhetshull i programvaren til Microsoft. Men hullet har vært kjent en stund, og Microsoft kom med en oppdatering i mars som rettet feilen. Årsaken til at de fleste av oss slapp unna denne gang, skyldes ifølge sikkerhetseksperter at pc-parken i Norge er forholdsvis ny og vi i stor grad har oppdatert programvare på maskinene våre. Alle som hadde installert de siste oppdateringene til Microsoft, ble ikke rammet.

For kort tid tilbake intervjuet vi Roar Thon, fagdirektør for sikkerhetskultur i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM). Han påpekte at noe av det viktigste vi kan gjøre for å unngå trøbbel, er gode passord, gode backuprutiner og oppdatert programvare. For disse problemene blir ikke borte med det første, og for små og mellomstore bedrifter kan det være kroken på døra hvis man blir rammet av et dataangrep.

Blir man smittet av viruset WannaCry, kan man få låst opp igjen filene ved å betale 300 dollar i løsepenger. Det beste er å aldri havne i en situasjonen hvor man må forholde seg til denne typen problemstillinger, men mange kommer til å oppleve det. I EUB ble vi i fjor rammet av et lignende virus. Prisen den gang var noe høyere, men vi betalte ikke, og gode backuprutiner sørget for at vi ikke mistet vesentlig data. Avisen fikk vi også utgitt de dagene vi skulle. Men det tok også en drøy uka å få alt til å fungere igjen.

I ettertid har vi gjort en del endringer i rutiner pluss byttet leverandører og samarbeidspartnere, og forhåpentlig blir vi ikke rammet på nytt. Men skjer det? Da vil det være fristende å betale, selv om man da bidrar til å finansiere kriminell virksomhet. Det ville vært en billigere løsning for oss i fjor. Med forbehold om at filene da hadde blitt låst opp igjen.

Foto: Yuri Samoilov/Flickr.com/CC

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no