15. sep
Ulvekunst fra Gjerdrum. Fra Landart-utstillingen i 2012. Foto: Harald Eigum
 
Offensiv forvaltning
LEDER: Vi har her i landet noen løpende debatter hvor alle forsøk på å tilnærme seg problemstillingene uten å ha et bastant syn, blir avfeid som feigt.

Publisert: 15.aug.2017 20:30
Oppdatert: 15.aug.2017 14:23

«Enten er du med oss, eller er du mot oss». Uten at vi skal forsøke å lage en komplett liste, kan vi i hvert fall ta med innvandring, Israel-Palestina og rovdyr. Som lokalavis har vi begrenset befatning med de to første temaene, men vi skriver mye om ulv.

Tidligere forsøk på å nærme seg konflikten uten å konkludere med at enten skal ulven skytes eller så skal den få leve, har ført til telefoner, eposter og andre tilbakemeldinger om at vi er feige, kunnskapsløse med mer. Og alle formuleringer finleses og tolkes i verste mening, slik at det kan «avsløres» at vi egentlig er for eller imot. Men vi prøver igjen, og siden vi heller ikke denne gang trekker en bastant konklusjon, har vi kanskje allerede fornærmet noen.

Fredag blusset ulvedebatten opp igjen etter at Fylkesmannen ga fellingstillatelse på en ulv som var observert i Nes. En ulv som i løpet av helga vandret inn i Eidsvoll. Begrunnelsen for fellingstillatelsen var frykt for at ulven skulle bevege seg over til østsiden av Vorma, et område med mye sau på utmarksbeite. Vi tror denne typen offensiv forvaltning er veien å gå. Noen ganger kan dette være eneste måte man kan unngå ulvens herjinger i saueflokkene.

Mandag klokka 12 gikk fellingstillatelsen ut. Jegere var da på sporet, men Fylkesmannen ville ikke forlenge, begrunnet med at ulven nå befant seg i et område uten sau på utmark. Vi har forståelse for Fylkesmannens avgjørelse. Ulv i områder med lite skadepotensial, bør ikke automatisk skytes. Samtidig er det et sjansespill. Den kan raskt bevege seg til nye områder, med dyr på beite. Å jakte ulv på barmark er en krevende oppgave, og vi har ingen garanti for at den blir stoppet i tide.

I denne konkrete saken mangler vi fasiten, men skal vi i dette landet ha både dyr på utmarksbeite og rovdyr, må kanskje forvaltningen noen ganger skje fra time til time.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no