17. sep
BOLIG: Med boligprisutviklingen vi har i Ullensaker, burde vi heller fulgt Oslo-byrådets lansering om en sterkere kommunal innsats på denne sektoren, mener Rødt Ullensaker.Illustrasjonsfoto
 
Økende forskjeller i boligpolitikken
Ullensaker: Første fase i innstrammingspolitikken for Ullensaker, varslet gjennom Agenda Kaupang, kom gjennom kommunestyrevedtakene nå 21. mai.

Et forvarsel på hva som vil følge under høstens budsjettvedtak, dersom den blå siden fortsatt sitter med makten.

Ett eksempel er signalet som ble gitt om boligpolitikken. Her ønsker de blå å skjære ned på kommunens innsats. Med boligprisutviklingen vi har i Ullensaker, burde vi heller fulgt Oslo-byrådets lansering om en sterkere kommunal innsats på denne sektoren.

Den blå regjeringen har ført en politikk som skaper og forsterker økonomiske forskjeller. For ungdom, lavlønte eller midlertidig ansatte er det nesten umulig å komme seg inn på boligmarkedet. Bolig er et livsnødvendig gode, og bør ikke være et spekulasjonsobjekt for de rike.

Bidrar med kapital

Vi bør investere for å etablere en tredje boligsektor som svekker markedets grep om boligprisene. Ikke nødvendigvis bare heleide kommunale boliger, men at kommunen bidrar med kapital som vil senke inngangsbilletten for ungdom og andre førstegangs boligsøkende. For å få til dette må vi etablere et samarbeid med Husbanken, som Oslo også foreslår.

Eksempelvis ved at kommunen beholder en prosentdel av eierskapet, slik at de kan selge boligen under markedspris til personer som har betalingsevne, men har problemer med å skaffe nok egenkapital. Hvis beboer velger å selge boligen, så har kommunen forkjøpsrett og kan fortsette med samme innskudd til neste kjøper. Den som flytter ut får med seg prisveksten for den andelen de eide av boligen.

Tilsvarende når det gjelder leie av bolig som kommunen eier helt. Det inngås da en leieavtale hvor leia blir en del av nedbetalingen på boligen. Det gjør det lettere for folk å komme inn på markedet, selv om de ikke kan stille egenkapital i startfasen.

Ifølge Klassekampen 21. mai har disse modellene allerede blitt iverksatt i byer som Sandnes, Stavanger, København og Stockholm, og nå da snart i Oslo. Hvorfor ikke i Ullensaker?

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no