15. sep
 
Øker vannavgifta i Eidsvoll med 33 prosent?
Kan det være riktig at vannavgifta til husholdningene i Eidsvoll øker med 12 prosent? Mitt svar er nei!

Publisert: 26.feb.2018 09:00
Oppdatert: 08.mar.2018 12:27

RETTELSE: Etter at jeg skrev om dette har Eidsvoll kommune lagt ut god informasjon om vann- og avløpsavgiftene. Dette viser at jeg hentet feil tall fra gebyrregulativet som er endelig vedtatt. 

***

Den øker med 33 prosent for en vanlig familie etter mitt regnestykke. Hvorfor kamufleres sannheten for politikere og folk flest?

Vannverket er et selvkostområde i kommunal forstand. Det betyr at det er et spleiselag vi innbyggere driver for å få vann i springen. Jeg har nå to ganger bedt Eidsvoll kommune om å få årsmeldinga til Eidsvoll vannverk. Den får jeg tydeligvis ikke. Derfor må jeg plukke opplysninger fra ulike dokumenter som er tilgjengelige. Kan det være at de ikke vil synliggjøre for oss innbyggere som skal betale alt dette at de har fått mange avvik/pålegg fra overordnet tilsynsmyndighet, Mattilsynet, de to siste årene?

I dokumentene menigmann har tilgang til står det at vannavgifta i Eidsvoll øker med 12 prosent i 2018, etter at politikerne har fulgt rådmannens forslag til budsjettvedtak. Vannavgifta i Eidsvoll var i 2017 18,3 kroner pr. m³ vann du brukte. I 2018 har politikerne vedtatt at forbruksavgifta skal være 20 kroner pr. m³ pluss en fastavgift på 613 kroner.

I faglitteraturen finner jeg at en person i Norge bruker fra 100 til 150 liter vann i døgnet. Utgangspunktet i mitt regnestykke er at hver person bruker 125 liter i døgnet. Jeg regner med at en gjennomsnittlig husholdning i Eidsvoll består av tre personer. Vannavgifta ble da i 2017: 125 liter x 3 personer x 365 dager x 18,3 kroner er lik 2507 kroner.

Vannavgifta for samme husholdning blir i 2018: 125 liter x 3 personer x 365 dager x 20 kroner er lik 2740 kroner. Men i 2018 får denne husholdningen også en fastavgift på 613 kroner. Derfor blir vannavgifta i 2018: 2740 pluss 613 kroner som er lik 3353 kroner. Det blir en økning i vannavgifta for denne familien på hele 33 prosent!

Hadde denne familien brukt dobbelt så mye vann, og det tror jeg det er få familier som bruker, ville likevel vannavgifta i Eidsvoll økt med 22 prosent! Det tilkommer også noen andre avgifter som målerleie med mer som jeg ikke har tatt med her.

Hva slags politikk er vi vitne til i Eidsvoll? Med tillitssvikten fra ledende politikere om eiendomsskatten i friskt minne skal de bli interessant å høre om de legger opp til lignende lureri på avgiftssida i Eidsvoll også?

Dette betyr ikke at jeg mener vann er dyrt i Norge. Man kan gjerne si at vi trenger penger til utviklinga av vannverket vårt, men jeg synes man kan være litt mer ærlige overfor vanlige folk! Vannverket vårt må nå legge fram en ordentlig årsmelding! Hvordan er tilstanden og hva trenger vi framover i Eidsvoll vannverk.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no