20. apr
KARTONGSTRID: «Regjeringens politikk fører til mer ulv, større tap – og plager. EUB ser ikke dette». Foto: Kristian Westgård
 
Overser de psykososiale konsekvenser
ULV: EUB har på kommentarplass et innspill om bønders reaksjon på TINEs ulvekartong.

Publisert: 05.des.2017 06:00
Oppdatert: 04.des.2017 14:30

Vel, nå er det vel ikke slik at noen «tar sin død» av et bilde på en melkekartong. Men noen trivelig påminnelse er det ikke.

Egentlig er dette en tullesak, eller? Er det slik at ulv og rovviltkonflikten stikker så dyp og er så giftig at en designfeil fra TINE faktisk utløser store reaksjoner? Jeg tror at både EUB og TINE har feiltolket situasjonen. De aner ikke hvilken strid som står i vårt land. Min påstand er at striden om ulv, er betydelig større enn striden om EU i sin tid.

EUB overser de psykososiale konsekvenser som utløses når en ulv dreper 300 beitedyr i løpet av 70 døgn. EUB overser, eller underkjenner siste sommer naturkatastrofe i Hurdal og på Toten. EUB har ikke tatt innover seg at slikt merkes, slikt sliter og slikt ødelegger. EUB er nok ikke kjent med ordtaket om at man må ha skoen på, for å vite hvor det klemmer.

Vi som lever av naturen utsettes for flere og mere omfattende rovviltangrep. Regjeringens politikk fører til mer ulv, større tap – og plager. EUB ser ikke dette, samtidig underminerer EUB en av Eidsvolls viktigste næringer, landbruk. Det er taktløst, umusikalsk og pinlig. Man er vergeløs mot ulv, og mot kunnskapsløse innspill i media.

For oss som opplever ulvenes herjinger ville det vært bedre med støtte og sympati, fremfor kunnskapsløs raljering. At en lokalavis, i en liten bygd, ikke evner å støtte opp om de som er utsatt for klare overgrep er egentlig trist. På denne måten gjør EUB seg til ambassadør for regjeringens rovviltpolitikk.

At EUB ikke makter å se det psykososiale perspektiv i saken er avslørende. Ulv påfører beitedyr store skader, det er en belastning. Dette er grundig dokumentert.

EUB burde ta fakta innover seg og på den måte utvise et snev av empati. Avisen har på mange måter diskvalifisert seg fra hele rovviltdebatten.

Marius Røer Andresen er leder for Rovviltutvalget i Norsk Bonde- og Småbrukarlag

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no