24. jul
Burot. Foto: Christian Fischer/Wikipedia/CC
 
Planter vi liker, og noen vi ikke liker
LESERBREV. «Enno ein gong fekk eg våren å sjå for våren å røma», skrev Aasmund Olavsson Vinje i diktet Våren.

Publisert: 04.jun.2017 06:00
Oppdatert: 03.jun.2017 10:14

Og våren kom omsider i år også – og med den kommer planter som vi liker og som vi ikke liker. Noen ødelegger artsmangfoldet i naturen og noen er plagsomme for helsa. Eidsvoll Bygdekvinnelag har miljø som ett av mange arbeidsområder, og i forbindelse med Verdens Miljødag 5. juni, som ble etablert av FN i 1972, ønsker laget å fokusere på hagelupiner og burot som er av dem som det ikke er ønskelig å ha i vår flora. Både privatpersoner og det offentlige kan gjøre en innsats for å bli kvitt plantene.

I Norge er 135 planter svartelistet og 17 planter er forbudt, deriblant hagelupin.

Hagelupiner er vakre der de står i veikanter og hager med alle sine farger. De ble planta i Norge i sin tid, blant annet for å binde sand langs jernbanestrekninger, og har siden spredt seg i store deler av Norge. Problemet er at de kveler biotopene i området. Når lupinene er avblomstra ser vi den lodne belgen, og der er det mange frø. Etter avblomstringa er det er få eller ingen planter som overtar området. Vi liker å se kløver, tiriltunge, forglemmegei og prestekrage i grøftekanten, så vi utfordrer herved kommunen til å fjerne lupinene. Om vi har lupiner i hagen må vi sørge for at de ikke sprer seg, og avfall må ikke kastes i naturen. Lupin kan også føre til allergi, og den er giftig.

Burot ser vi på som ugras, og den har en lei tendens til å vokse på «ingenmannsland» så det er ikke så mange som tar tak for å få den fjerna. Den er også vakker på sin måte med grågrønne blad på rød stengel. Burotpollen er et stort problem for allergikere, så en skikkelig dugnad i gata/veien, i boligområder og ved kommunale områder som skoler, barnehager og helseinstitusjoner et par år på rad før den blomstrer, kan fjerne planta. Den starter veksten i juni så da er det bare å sette i gang å slå eller luke. I likhet med avfall etter lupiner må det ikke kastes i naturen.

Norges Astma- og Allergiforbund arrangerer hvert år en burotaksjon. Eidsvoll Bygdekvinnelag har deltatt i slik aksjon og utfordrer med dette både private og det offentlige til en skikkelig burotaksjon. Med ønske om en burotfri sommer!

Foto: Wikipedia/CC

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no