22. apr
HANDLENETT: Bernt Gifstad velger handlenett, det burde flere gjøre. Foto: Marit Lunddal Løken
 
Plastposer og pustebesvær
KOMMENTAR: Bildet av den strandede gåsenebbhvalen på Sotra med over 30 plastposer i magen, var nok en liten vekker for mange.

Publisert: 07.okt.2017 08:30
Oppdatert: 07.okt.2017 08:43

Plastposer på butikken er kanskje praktisk, men vi – og med «vi» mener jeg mer enn Norges befolkning – må gjøre noe med plastposeforbruket vårt. Derfor også nye EU-regler. Det er mye som etter hvert hører hjemme på lista over ting som tar livet av planeten vår, men plast på avveie hører definitivt også hjemme her.

I Norge er ikke plastposer isolert sett et stort miljøproblem. Nordmenn bruker 82 prosent av posene til å kaste avfall. 15 prosent gjenvinnes til nye plastprodukter. Alt sammen ifølge Miljødirektoratet. Med tanke på søppelhåndtering har vi ikke noe godt alternativ i dag. Plastposer er også et veldig begrenset forsøplingsproblem her i landet.

Likevel: Veldig mange oss – meg selv inkludert – bruker langt flere plastposer enn vi har behov for. Hjemme hos meg samler det seg opp så store mengder poser at vi innimellom må fylle plastposer med poser for å levere dem inn til plastgjenvinning. Å bruke plastposer til å kaste søppel er kanskje bra, men å bruke poser for å kaste poser er ressurssløsing.

Vi har forsøkt å kutte ned. Ta med oss tomme poser til butikken. Kanskje burde vi investere i noen bærenett, men så skal man huske på å ta dem med seg … For egen del er jeg usikker på om en ekstra avgift vil bety mye. En eventuell poseavgift må bli veldig høy for at den skal påvirke sluttsummen på en handletur i vesentlig grad.

Men kombinasjonen «plasthvaler», høyere avgifter og at butikkene gir oss alternativer – om det er poser i papir, handlenett eller andre løsninger, kan kanskje sammen bidra til en høyere bevissthet rundt disse problemstillingene, slik at vi ikke drasser med oss mer plast hjem enn vi faktisk trenger.

LES OGSÅ: Vi slipper ikke unna plastposen

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no