16. sep
TAKET: Her sitter Rune Westengen og kjenner på den gode følelsen av å være hevet.
 
Politisk avmakt?
Taket er gjenerobret. Jeg er oppe igjen. Jeg kan nok en gang kjenne på den gode følelsen av å være hevet, etter måneder uten stige og taksitting.

Publisert: 03.sep.2017 18:00
Oppdatert: 03.sep.2017 18:46

Jeg var skeptisk, ja faktisk litt redd. Jeg fryktet at min nærverden hadde gjennomgått store endringer, at den var hurtigutviklet. Jeg nølte da jeg skulle skreve fra stigen og opp på taket. I den forunderlige mellomstillingen ble jeg stående så lenge at jeg var nær ved å få krampe. Så mannet jeg meg opp på taket. Det tok imot meg med solvarm shingel. Taket har sikkert savnet meg. Trolig har det vært ensomt, følt seg alene. En og annen fugl har selvsagt vært innom, men tak og fugler snakker ikke samme språk. De er ikke på talefot.

Verden er gjenkjennelig

Vel etablert på mønet igjen innser jeg at jeg har savnet alenefølelsen som siger over meg når jeg sitter på taket. Der hersker fred og ro. Selv om fly, tog, biler – og høylytte mopeder! – fyller omgivelsene med støy, føles det fredelig noen meter høyere oppe. Taket egner seg for tanker. Denne gangen speider jeg ivrig i alle retninger, på utkikk etter nye tegn på miljødestruksjon. Jeg søker dekning bak pipa og tenker bakstreverske tanker. Innerst inne, når jeg sitter på taket, føler jeg motstand mot mange av prosjektene som truer mitt satte verdensbilde.

Jeg blir opphisset og litt forbannet der jeg sitter. Var jeg ikke på taket, ville jeg blitt hoppende gal. Nede på veien rusler folk smilende mot Eidsvollsbygningen. Mange triller barnevogner. Fordragelighet råder. Dermed innser jeg at jeg er i ferd med å gli inn i foreningen gretne, gamle gubber (GGG). Best å restarte hele tankeverket. En bør oppføre seg taktekkelig på taket. Lurt å se saken fra en annen vinkel. Altså:

På den annen side, altså foran pipa, forstår jeg at folk trenger et sted å bo. Vi blir stadig flere. Boliger må bygges. Jeg skjønner også godt at folk vil bo i Eidsvoll. Selv om det stadig er noen som står fram med berettigede og uberettigede klagemål i lokalavisene, er dette et fint sted å være. Jeg ser meg omkring igjen. Blir roligere. Foreløpig er verden gjenkjennelig.

… men hvorfor boligdynger?

Litt lettere til sinns klatrer jeg ned og planter føttene bastant på Moder jord. Bakkekontakt. Går inn og leser Hanne Tærud Strømbergs åpne brev til Venstre. Ho-ho! Tenker på folk som blir satt i skyggen av nye, høye byggverk. Tenker også på folk som må flytte på grunn av utbyggernes hunger. Blir litt arg igjen.

Men nå knaker og knirker det litt i folkedypet. Omsider begynner flere å vise mer skepsis til noen av de mange utbyggingsprosjektene i Eidsvoll. Utbyggerne viser muskler og er blottet for moderasjon, mens politikerne ikke viser stort. De er trolig redde og tar lydig plass blant nikkerne. Å bli stemplet som nei-kommune er åpenbart verre enn å slippe alle tøyler. Det skal neimen ikke mye til å få et slikt stempel, og det er like vanskelig å bli kvitt som en impulskjøpt tatovering.

Utvikling er nødvendig. Råholt har fått så det holder de siste årene. Tettstedet er langt fra Norges vakreste nå. Men veksten fortsetter, tilsynelatende uten tilsyn.

Sundet kan så absolutt trenge vekst. Eidsvolls vedtatte sentrum må ha et befolkningsgrunnlag som kan bære nyetableringer. Men noen bør ha hendene på rattet og foten nær bremsen. Det er politikernes jobb.

At dyre tomter må utnyttes maksimalt, er lett å forstå. Likevel bør det stilles krav og settes grenser. Eksisterende bebyggelse og beboere har krav på respekt, om ikke annet. Pengesterke investorer bør ikke få dampveivalse seg fram, forblindet av profittjag.

Ett eller annet sted må det etableres en gylden middelvei som kan aksepteres av flest mulig. Å finne et egnet sted å bygge den, blir man neppe enige om uten sverdslag. Det vil sikkert føre til høylytt krangling og masse leserinnlegg.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no