20. jun
KRITISK: Helge Hellevang i Rødt Eidsvoll mener nedleggelsen av Finsbråten i Eidsvoll er klassisk kapitalistisk fremgangsmåte for øke profitten i moderselskapet. På bildet Finsbråtens adm.dir. Harald Bjerknes.
 
Pølsevev fra adm.dir. Harald Bjerkenes
Administrerende direktør ved Finsbråten, Harald Bjerknes, sier til EUB at kommunen burde gjort mer for å redde Finsbråten, og at «fraværet fra offensive politikere har vært formidabelt».

Publisert: 04.apr.2018 15:00
Oppdatert: 04.apr.2018 12:44

Tror virkelig Bjerknes at lokale politikere kunne gått inn og reddet bedriften?

Som rådmann i Eidsvoll sier i artikkelen 24.3 så er det svært begrenset hva kommunen og lokal politisk ledelse kan gjøre, annet enn for eksempel legge til rette for areal for næringsvirksomhet.

Hva er det som ligger bak vanskelighetene Finsbråten har hatt de siste årene, med samlede underskudd på 32,1 millioner fra 2014-2016? Hvorfor ble det så vanskelig å produsere kjøttvarer i Eidsvoll?

Et svar er hvordan markedet i Norge fungerer. Norge er dominert av noen få store dagligvareaktører som er knallharde i sine forhandlinger om pris til leverandører. Mens prisene som de små leverandørene lever av presses ned, tjener kaksene som eier dagligvarekjedene milliarder.

Et annet svar er mål om å maksimere profitt til moderselskapet Scandza som tok over Finsbråten i 2014. Scandza kjøper opp og driver en rekke mindre produsenter, og har rask vekst i de nordiske markedene som mål. Et sitat fra deres hjemmeside sier litt om hva vi har å gjøre med: «Today, Scandza is an aggressive fast growing challenger within the Nordic FMCG landscape, with revenues of close to 4.5 bnNOK…». Aggressiv rask vekst altså.

Scandza lovet da å satse videre på den tradisjonsrike familiebedriften i Eidsvoll, men nå er det altså slutt. Etter å ha drevet Finsbråten i litt over tre år, med svake resultater, bestemte Scandza seg for å flytte pølseproduksjonen til en annen av sine bedrifter, Leiv Vidar i Hønefoss. Dette var første steg i slaktingen av Finsbråten. To måneder etterpå er det altså kroken på døra.

Dette er en klassisk kapitalistisk fremgangsmåte for å øke profitt i moderselskapet. Man kjøper opp et selskap, flytter over den lønnsomme delen til et annet av sine selskaper med ledig kapasitet, for så å slakte de ulønnsomme restene. Ren slakt.

Kapitalistiske mekanismer fører til utbytting av arbeiderne, og det er arbeiderne som nå lider når Finsbråten legges ned. Noen får nytt arbeid, men mange går inn in i en usikker fremtid uten jobb. Kommunen kan ikke redde bedrifter i slike situasjoner, men kommunen kan og skal derimot ta vare på dem som mister arbeidet sitt. Konsernledelsen, og adm.dir. Bjerknes, lever nok godt videre.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no