16. nov
SOMMERFERIE: Lærerne må stadig forsvare ferien sin, skriver Lars-Petter Øgaard: – Kanskje det er noe vi bare må godta? Kanskje det er prisen vi lærere må betale?
 
Prisen for ferien: Jasså, du er lærer? Du har vel to måneder ferie du nå da?
- Jasså, du er lærer? Du har vel to måneder ferie du nå da? Taxisjåføren smiler sleskt mens han kikker opp på meg i bakspeilet.

Publisert: 15.jul.2018 15:00
Oppdatert: 13.jul.2018 15:43

Det blir ingen tips på deg i dag, tenker jeg, mens jeg stotrer fram et mislykket forsøk på å være morsom.

- Ja, vi må jo ha noen goder vi lærere også, svarer jeg, og merker at jeg legger til en avvæpnende latter. Tabbe. Jeg har gitt ham blod på tann.

Dette er et helt vanlig scenario på denne tiden av året. Det er nesten så man må forberede seg mentalt på alle kommentarer og små stikk som kommer fra folk som enten er misunnelige, eller som bare liker å provosere. Det slår aldri feil. Det er nesten like sikkert som at bladene faller om høsten. Men kanskje det er noe vi bare må godta? Kanskje det er prisen vi lærere må betale?

Jeg har valgt å utdanne meg til å bli lærer. Jeg er glad i jobben min. Den er travel og hektisk, men alltid spennende, og ingen dager er like. Jeg stortrives i klasserommet sammen med elevene mine. Likevel har jeg alltid dårlig samvittighet. Dårlig samvittighet for alt jeg skulle gjort, men som jeg ikke har tid til. Rapporten som skulle vært skrevet, samtalen som skulle vært tatt, eller prøvene som skulle vært rettet. Jeg rekker ikke alt.

Et arbeidsår for en lærer er komprimert, derfor er arbeidsavtalen tilpasset slik at vi jobber flere timer per uke enn de vanlige 37,5 timene. Denne faste overtiden tas ut i avspasering i elevenes ferier. Bortsett fra dette får vi ingen kompensasjon for de timene vi jobber ekstra. Vi må i tillegg avvikle ferien vår på samme tid. Alltid når prisen på flybillettene er på det høyeste. Vi har aldri mulighet til å ta noe utenom.

- Jeg har aldri forstått hvorfor lærere skal ha så mye ferie, fortsetter taxisjåføren. – To måneder? Og i tillegg har dere høstferie, vinterferie, jul og påske?

Han skulle hatt et kurs i kundebehandling, tenker jeg. Skal jeg svare? Eller bare jatte med? Jeg velger det første. Jeg biter på kroken.

- Det er ikke alt det som er ferie, prøver jeg meg. – Vi har fem uker vi også. Resten er avspasering.

Jeg innser med en gang at jeg har begått en ny tabbe.

- Javel? Svarer han, og ser på meg med et utspekulert blikk igjen. – Ikke kom her og fortell meg at dere jobber så fryktelig mye mer enn oss andre. I hvert fall ikke så mye at dere fortjener så mye ferie. Hva med sykepleiere? Eller leger? De jobber dag, kveld og natt i tillegg til helger og helligdager, og de har ikke på langt nær så mye ferie!

Sykepleiere og leger jobber turnus, og får overtidsbetalt og tillegg for ugunstige arbeidstider. En sykepleier med mye kvelds- og nattarbeid går lærere en høy gang hva gjelder lønn. Og de fortjener hvert eneste øre.

- Hva med oss som jobber dag og natt for å få endene til å møtes? Fortsetter han. – Noen av oss jobber jo både 50 og 60 timers uke!

Tankene raser gjennom hodet mitt. Jeg sitter fast. Kommer ikke løs. Taxisjåføren har overtaket.

Du kunne valgt å bli lærer du også, tenker jeg for meg selv. Men jeg sier det ikke. Jeg blir svar skyldig. Jeg klarte ikke å forsvare meg denne gangen heller. Taxisjåføren fikk siste ord. Jeg taster inn nøyaktig

beløp på bankterminalen, hverken mer eller mindre, og går ut av taxien. Jeg mumler frem en «god sommer». Såpass storsinnet må jeg være.

Idet jeg låser meg inn døra kommer jeg selvfølgelig på alt jeg skulle svart.

For eksempel at han kanskje hadde sluppet å jobbe 60 timer i uka hvis han bare hadde behandlet kundene sine litt bedre. Men det sa jeg ikke. Jeg bare nyter tanken på at han må jobbe, og at jeg har ferie.

Fordi jeg fortjener det…

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no