15. des
RADIONOSTALGI: Gastor Radio Type 445.
 
Radio Days
I disse dager har NRK annonsert overgang fra FM til DAB. FM står for frekvensmodulasjon og DAB for Digital Audio Broadcasting. Forstå den som kan.

Publisert: 01.okt.2017 18:00
Oppdatert: 29.sep.2017 12:47

For meg betyr det i alle fall at bilen måtte forsynes med ei ekstra antenne i frontruta, og at lyden stadig blir borte, særlig gjennom skogholt, nede i senkninger, gjennom Sundet osv. osv. Veldig irriterende. Dessuten måtte jeg montere en ekstra dings på dashbordet.

I riktig gamle dager, da jeg var ung, var det andre radiotider, bokstavelig talt. Noen vil kanskje huske at NRK hadde pause i sendinga fra klokka ni til halv tolv om formiddagen og fra to til halv fem om ettermiddagen. Å, det var fint med de stille stundene! Sendinga slutta ved leggetid. Ingen nattsending, og nyheter og værmelding bare fire ganger daglig. Og det fantes ikke noe annet enn NRK den gangen. Radiolisensen var tjue kroner, en av de høyeste i Europa. TV kjente vi ikke til, og de beste bildene får man uansett på radio. Sier noen. Og hver mandag «klokken tyve» varslet Bojarenes inntogsmarsj om at Ønskekonserten var på lufta med hilsener og penger til Radiogavefondet, med det formål å skaffe radiomottakere til alle. Og da gleda vi unge oss til å høre de to-tre siste sangene, som nesten alltid var popmusikk. Ønskekonserten er forresten et av de programmene som har holdt ut lengst.

Radioapparatet kunne bære navn som Sølvsuper, eller Radionette, samt Kurer reiseradio som en kunne bære med seg. Og har noen hørt om Gastor Radio Type 445? Det er den som er avbildet, også den med tre skalaer for ulike områder for bølgelengder: Kort-, mellom- og langbølge, og med grønt «kattøye» øverst til venstre, samt knotter for bass- og diskantinnstillinger. Den gang dreide vi pila over på mellombølgeskalaen og forbi sendere fra eksotiske steder som Kalundborg, Hilversum, Mottala, Morava, Tromsø(!) Og fant: Radio Luxemburg! Radio Lux var greia! Lytteforholdene var absolutt best etter sengetid, seint på kvelden, og i den mørke årstida. Sendinga foregikk på engelsk, men senderen lå visst i Luxemburg ett eller annet sted.

På Radio Lux blei det sendt mye popmusikk. Vi lytta til artister med navn vi etter hvert blei svært godt kjent med. Jeg nevner noen: Cliff Richard med The Shadows, Elvis, Tommy Steel, Emile Ford, Bobby Darin, Paul Anka, Connie Francis og Ricky Nelson. Og mange, mange andre, noen av dem spilles ofte i radio fremdeles. Sangene er udødelige. Vi sneik oss til å sniklytte på programmet Top Twenty seint søndag kveld. Top Twenty var ei liste med de tjue mest solgte slagerne fra den siste uka. Med radioen lavt på eller helt under dyna, med susing og spraking i høyttalerne, lå vi og smuglytta, og vakla utkjørte til skolen mandags morran. Vi hadde ikke trådløse høretelefoner eller ørepropper den gangen.

Noen av verdens beste disc jockeys møtte sitt publikum og tilhengere via sendingene på Radio Lux hver kveld klokka 20.00 norsk tid. Men Radio Lux er historie. Senderen var aktiv fram til siste sending ble avsluttet klokka 03.00 desember 1992 etter nesten 60 års med popmusikk. Og nå har vi fått DAB-radio. I Norge. Men blir det noe bedre?

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Salberg Rødfoss »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no