15. sep
Mange barn rekker ikke å spise opp matpakken sin.
 
Rekker ikke å spise maten
LEDER: Hvert eneste år er det mange foreldre til førsteklassinger som blir overrasket over hvor mye mat som ligger igjen i matboksen etter endt skoledag.

Publisert: 04.sep.2017 14:30
Oppdatert: 01.sep.2017 14:13

Foreldre til barn på høyere klassetrinn er kanskje ikke like overrasket, men kan dog være like frustrerte.

Ifølge Utdanningsnytt har bare halvparten av landets skoleelever minst 20 minutter spisepause. Halvparten! Men skolene bryter ingen lover ved å kutte ned på spisetiden. På dette området finnes kun Helsedirektoratets retningslinjer for mat og måltider i skolen. Disse slår fast at det bør sikres nok tid til å spise, minimum 20 minutter. Men det står «bør», ikke «skal».

Nasjonalforeningen for folkehelsen vil lovfeste retten til 20 minutter. Det burde ikke være nødvendig, men når halvparten av landets skoler ikke klarer å ta retningslinjene til Helsedirektoratet på alvor, er det noe som kanskje bør vurderes.

Når det er sagt: Mange elever, foreldre og lærere opplever at 20 minutter heller ikke er nok. For de minste elevene tar det tid å finne fram matboks og drikke, sette seg til rette og kanskje må elevene også avslutte noe de holdt på med. Ideelt sett også vaske hendene. Så selv skoler som følger direktoratets retningslinjer, sender mange elever hjem med halvfulle matbokser.

Nå er for så vidt ikke antall brødskiver som kommer hjem den beste målestokken. Mengden som kommer i retur henger selvsagt sammen med hvor mye mat, og hva slags mat, som legges i matboksen. Men når mange barn gir uttrykk for at de ikke rekker å spise seg mette, har vi ikke bare en utfordring – vi har et problem, som må løses.

«Dersom spisetiden ikke strekker til for alle elevene, bør det legges til rette for at elevene det gjelder får anledning til å spise opp maten sin utenom matpausen», står det videre i Helsedirektoratets anbefaling. Her er det enda flere skoler som svikter. Også skoler som passer på at elevene får 20 minutter spisefri.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no