15. jun
 
Rullebanevedtak i kommunestyrene
Forberedelsesprosessen for en 3. rullebane på Gardermoen ruller videre, i det plansporet som Avinor har lagt.

Publisert: 12.okt.2018 11:30
Oppdatert: 09.okt.2018 14:45

Sjøl om det er større og større motstand, ikke bare blant folk som blir direkte berørt og fra alle miljøorganisasjonene, men også fra politisk hold. Alle lokalpartilaga i Ullensaker har vel nå vedtak mot 3. rullebane?

Men siden det er Stortinget som skal fatte det endelige vedtaket om å sette spaden i jorda, og det ikke er flertall der for å stanse det «flyet» som Avinor allerede har satt ved starten av den rullebanen som forberedes, ser det ut til å være vanskelig å få lokalpolitiske organ til å tone flagg. Derfor ligger det nå an til at, i allefall Ullensaker, må vedta forlengelsen av sin kommuneplan med en 3. rullebane som et «lik i lasten».

Det er det motsatte av en demokratisk prosess å oppføre seg som at berørte kommunestyrer og Akershus fylkeskommune ikke skal kunne uttale seg før Stortinget har sagt sitt siste ord i saken.

Flere partier har prisverdig tatt opp saken på Stortinget og prøvd å få bremset den nåværende planprosessen, ved å kaste inn krav om en bredere konsept/konsekvens-utredning som grunnlag for beslutningen. Men flertallet på Stortinget følger fortsatt Avinor-planen.

Det burde da være opplagt at kommunepartiene i flyplasskommunen Ullensaker sørga for at deres motstand mot rullebanen kom til uttrykk i et kommunstyrevedtak. Også Felleslista SV/Rødt må beklage at vi ikke har bråka nok rundt dette.

På «oppvarmingsmøte» for valgkampen neste år, på Jessheim Bibliotek 26. september, stilte undertegnede et spørsmål fra salen om noen av partiene som satt i panelet ville fremme forslag om kommunestyrevedtak mot 3. rullebane. Da dette var på tampen av møtet, var det bare en som fikk svare, ordføreren. Om det var fordi spørsmålet ikke ble godt nok presisert eller ikke, så svarte han på noe helt annet. Ut i fra runden på denne saken på dette møtet, gikk det fram at tilbakeholdenheten mot å ta opp denne saken i kommunestyrene har å gjøre med lojalitet til moderpartiene, i alle fall i «rullebanepartiene» Høyre, FrP og Arbeiderpartiet(?).

Men hvilken forbrytelse mot partinormene, eller parlamentariske spilleregler, skulle det være å stå klart fram med synet til lokale medlemmer i en sak som denne?

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no