21. mai
 
Selvkostområder: «Det overrasker meg at politikere flest ikke er veldig opptatt av disse områdene som angår så mange av innbyggerne så mye.»

Publisert: 15.feb.2019 11:00
Oppdatert: 15.feb.2019 10:47

Vannavgift - kloakkavgift - avfallsavgift. Dette er tre områder som kalles selvkostområder i kommunal sammenheng.

Og staten har bestemt at disse områdene skal være eid og styrt av kommunene. Avgiftene vi betaler for dette skal akkurat dekke kostnadene kommunen har på disse områdene. Og hvert område skal sees på som en egen enhet med eget regnskap. Blir det overskudd på vann så kan ikke det brukes til å dekke underskudd på kloakksida. Og det er heller ikke lov til å planlegge disse områdene med overskudd. Her er det et lite unntak. Man kan bygge opp et kortsiktig fond noen få år om det er planlagt stor utbygging.

INTERKOMMUNALTSAMARBEID.

Eidsvoll har gått sammen med nabokommunene om et avfallsmottak - ØRAS.

Dette dette gjør at vi alle får lavere avfallsavgift enn om hver kommune skulle ha løst dette selv. Men på vann og kloakksida er det ikke samme vilje til et forpliktende samarbeid. Dette gjør at vi i Eidsvoll har høyere vann- og kloakkavgift enn strengt tatt nødvendig. I alle fall om en ser en god del år framover i tid.

STYRING

Når det er et interkommunalt samarbeid, så er det et kommunalt oppnevnt styre. Dette styret forplikter seg overfor det enkelte kommunestyre igjen. Og de som sitter i dette styret skal, eller har i alle fall god mulighet til å følge virksomheten på nært hold.

Når det gjelder vann og kloakk i Eidsvoll så har vi etter mitt syn for dårlig styring fra politisk hold. Disse områdene er tilgodesett med noen få linjer i rådmannens årsmelding. Og det samme gjelder i årsbudsjettene. Ut over dette er det stort sett bare store utbyggingsoppgaver som kommer til politisk behandling.

HVA GJØR MAN NÅR DET ER OVERFORBRUK

Og når administrasjonen og politikere gjør noen «tabber» f.eks. på kloakk som er kostnadskrevende, så blir bare avgifta på kloakk til innbyggerne økt for å dekke inn dette. Og nå nærmer vi vel oss 10 millioner kr bare i advokatutgifter på kloakksida i Eidsvoll etter utbyggingstrøbbelet i Bårlidalen. Dette er vel utgifter som blir regnet inn i kloakkavgift til oss Eidsvollinger. Hadde overforbruket skjedd innen et annet område så hadde politikerne mått arbeid for å finne inndekning for dette. Og dette ville igjen gått ut over andre kommunale tjenester. På selvkostområdene synest det litt for lett å sende regninga direkte til innbyggerne.

Hvor mye av styringa på disse områdene har egentlig politikerne delegert til rådmannen?

Lærdommen politikerne i Eidsvoll har tatt av dette er at de har opprettet et nytt utvalg som følger de litt større byggeprosjektene tett. Er dette nok?

VIKTIGE FELLESOMRÅDER

Vann, kloakk og avfall er områder vi alle har nesten daglig bruk for hele livet. Fellesløsninger gjennom kommunen gjør disse områdene billigere for oss alle.

Det overrasker meg at politikere flest ikke er veldig opptatt av disse områdene som angår så mange av innbyggerne så mye.

For meg ser det til tider ut som politikerne bruker mer tid på et enkelt byggeprosjekt fra en enkelt person enn de gjør på selvkostområdene et helt år som jo gjelder nesten alle oss innbyggere.

FORSLAG TIL FORBEDRINGER

Mitt forslag til forbedringer er at det blir utarbeidet en egen årsrapport hvert år for disse viktige områdene som angår så mange av innbyggere så mye. Gjennom en slik årsrapport kan politikerne få mer detaljkunnskap om hva som skjer på disse områdene. Og de kan bli bedre kjent med hvordan lover, forskrifter m.m. følges opp og hva som er utfordringene for administrasjonen på områdene. Den kan den tas opp til politisk drøfting hvert år.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no