21. apr
SAMLINGSGLEDE: 9. mai i år er «Verdens aktivitetsdag for eldre» - og nok en gang skal distriktets seniorer møtes på Eidsvoll Bygdetun til dugurd, hygge og glede! Dette bildet ble tatt i fjor med folk fra «Aktive eldre Midtbygda»
 
Seniorenes beste tid er nå
Legg merke til det: Seniorene også i samfunnet vårt lokalt er mye på farten. Det er buss eller bil på Harry-turer, og det er nærmest daglige turer innom butikker, kafeer og andre pratesteder. Mens ungdommen drikker kaffe latte, er vi voksne nok til svart kaffe. Så svart som mulig – og vår beste tid er nå!

Publisert: 10.mar.2018 19:00
Oppdatert: 09.mar.2018 13:39

Det var en av Norges best kjente og kjære seniorer i nyere tid, Rolv Wesenlund, som sang «Vår beste tid er nå» – og han har hatt rett. Vi som er dagens seniorer, eller pensjonister selv om vi jobber litt, er nok noe av dessertgenerasjonen. Selv om mange mener de blir snytt av Den norske stat. Mange har opparbeidet mye større pensjon enn de får utbetalt, og sakker akterut lønnsmessig fordi pensjoner og trygder ikke blir regulert som lønningene i samfunnet ellers. Attpåtil trekkes vi 0,75 prosent av Staten – og pensjonene for gifte eller samboende blir samordnet. Da taper den med minst pensjon mest – snodig politikk. Men på Stortinget legger de på sin egen lønn …! Ingen vet om de også blir «samordnet» når de ikke lenger får stemmer nok til en taburett …

MANGE TILBUD

Vi seniorene også her i distriktet blir flere. Tallene for personer på pensjon stiger enormt de nærmeste årene ifølge prognosene. Mest kan tallet på eldre over 80 år stige, kanskje dobles – og det betyr veldig mange spreke, oppegående eldre i lokalsamfunnet. Kommunene bør ha en plan for å utnytte denne ressursen, i frivilligheten, kulturen, leksehjelp og lesehjelp – ja, besøksvenner og mye, mye mer kan eldre delta i – også i politikken og organisasjonslivet generelt. Vi er tross alt samfunnets samlede erfaringer og kunnskaper – en uvurderlig og ofte uerstattelig verdibank det koster lite å bruke for samfunnet!

På den annen side er seniorene flinke til å lage sine egne aktiviteter og tilbud. Det ser vi ikke minst gjennom pensjonistforeninger, trimgrupper, turbaserte tilbud og alle typer av uttrykk med kunst og håndverk, foruten en rekke sosiale sammenhenger. Husflidslag, pensjonistforeninger, eldresentre og andre møtesteder er på plass for å la oss ta en kopp kaffe og slå av en prat. Slike folk lever dessuten lenger! Utvilsomt!

ENSOMHET

Likevel vet vi at mange lider av ensomhet, og tør ikke gjøre noe med den. Egentlig er det bare å ta kontakt med en av disse foreningene eller gruppene – de har som regel muligheter for å hente og bringe og holde kontakten, gjerne stikke innom for en prat og en liten håndsrekning med noe.

Ingen behøver å sitte alene mot sin egen vilje! I tillegg har jo vi som bor på Øvre Romerike tilbudet fra kommunene om hjemmetjenester – ikke bare besøk og fysisk hjelp for å bo lenger hjemme, men kan også by på en telefonoppringning og en prat for å holde på tryggheten. Sånn sett er utvilsomt vår beste tid nå!

Med høyere levealder kommer det også en del mer sykdom av forskjellig alvorlighetsgrad. Dette må også samfunnet ta høyde for. Verre blir det med hjemmetjenestenes kapasitet i en kommune som har flere pasienter å ta seg av rundt i bygda hvert døgn, enn det antall som ligger på et middels stort sykehus …

Uansett: Samfunnet gjør sitt beste, vi må svare på samme måte. I våre beste år som unge ytet vi vårt beste. Nå venter samfunnet at vi gjør det igjen, vi som orker og kan. Det lille vi kan, i hvert fall. Så høster vi både takknemlighet og glede – og får nye venner.

Vi kan ikke bare sitte og nyte desserten.

Ha ei god og aktiv helg, kjære leser – enten du er junior eller senior! Ta ansvar for lokalsamfunnet ditt!

FLERE INVITERT FRA JOHN:

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no