23. jul
KRAV: «Det skal stilles krav til dem som ønsker å bygge i sentrum, om det er eierne av Wergelandskvartalet, Bjørn Dæhlie eller andre, og utbyggerne skal ikke uten videre få det som de vil,» skriver ansvarlig redaktør Roger Aarli-Grøndalen. Foto: Øystein H. Andersen/Kozmos Eidsvoll
 
Sentrumsplanene bør møte motstand
VERN: Ønsket om vern har fått forrang når rådmannen har utarbeidet sitt forslag til vern og byggehøyder i Eidsvoll sentrum.

Publisert: 19.sep.2017 11:30
Oppdatert: 18.sep.2017 15:15

Hvis politikerne følger rådmannens anbefalinger til punkt og prikke, er min påstand at vi for all overskuelig framtid kan fjerne ordet «handelssentrum» fra nye og gamle planer for tettstedet. Kanskje vil Sundet aldri bli det handelsstedet det en gang var, men min frykt er at alle begrensningene rådmannen ønsker å legge på utbyggere og gårdeiere, vil sørge for at stedet verken vil være et sentrum eller et sted hvor det vil skje mye handel.

La oss slå fast det med en gang: utbyggerne har selvsagt ikke alltid rett. Det skal stilles krav til dem som ønsker å bygge i sentrum, om det er eierne av Wergelandskvartalet, Bjørn Dæhlie eller andre, og utbyggerne skal ikke uten videre få det som de vil. Samtidig må vi innse at dagens sentrum er rimelig dødt. Mye tyder også på at det blir verre før det eventuelt blir bedre.

Mitt inntrykk er at kommuneadministrasjonen, og også rådgiverne som har bidratt med underlagsmateriale og innspill, ønsker å gjøre Sundet til et museum – kanskje mer presist et «levende» museum, selv om den ordlyden ikke brukes. Jeg tror det er feil strategi. Med noen unntak er det nesten bare små nisjebutikker det er plass til i dagens sentrum, rent fysisk. Gamle trehus og små koselige butikker høres kanskje ut som en sentrumsdrøm, men hvis dette er framtiden, kan vi jo lure på hvorfor nesten alle nisjebutikkene som prøver seg her forsvinner i løpet av noen år – med noen hederlige unntak. Det er, dessverre, nesten umulig å tjene penger på dette. Og med økt konkurranse fra internett og nettbutikker (9000 butikker kan forsvinne i Norge det neste året som følge av økt netthandel, ifølge Aftenposten) – kombinert med flere kjøpesentre maks en halvtimes kjøretur unna – vil mange av disse småbutikkene få det tøffere i tiden som kommer. Mange av de større også, for den saks skyld.

«Dagens bebyggelse skaper en intim stemning og danner byrom som mennesker trives i», står det i notatet fra rådmannen. Jeg tror det mangler et «kan» – slik at setningen blir «kan trives i». Jeg tror ikke fine gamle bygninger er nok for å trekke folk til Eidsvoll sentrum. Ja, flere bosatt i og rundt sentrum vil gi større kundegrunnlag, men vi må også huske at det bor en del tusen mennesker i nærheten allerede, uten at det ser ut til å hjelpe noe særlig.

Tirsdag kveld skal politikerne i hovedutvalg for næring, plan og miljø mene noe om forslagene til rådmannen. Der bør disse møte motstand. En del av det rådmannen foreslår framstår som fornuftig, men politikerne bør sørge for at en mye mindre del av sentrum blir vernet. Vi må også gjøre noe med frykten for å bygge i høyden. Min personlige oppfatning er at enkeltbygg gjerne må strekke seg mye mer enn seks etasjer til værs.

Jeg har ikke gitt opp troen på Sundet, men skal vi utløse stedets potensial må vi slippe til dem som ønsker å gjøre noe. Ideelt sett burde vi kanskje rive alle de byggene som rådmannen ikke ønsker å verne, og starte på nytt her. Men det er dessverre ikke en veldig realistisk løsning.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no