25. jun
 
Si ja til eggdonasjon
BARNLØSHET: Det er vår, og et like sikkert vårtegn som hestehoven er at det rundt om i Norge skal være landsmøter hvor partiene skal vedta sin politikk.

Publisert: 19.feb.2018 09:00
Oppdatert: 15.feb.2018 13:40

En av de vi legger merke til nå, er Høyres landsmøte der prinsipprogramkomiteen går inn for assistert befruktning til enslige, men nei til eggdonasjon.

Det er tydelig at yngre krefter, som for eksempel i Unge Høyre, bruker mye av sin påvirkningskraft for å snu moderskipet. All ære til dem for det. Men at det faktisk er slik at kvinnene, som kjenner hvor skoen trykker og som gjennomgår denne typen behandling, ikke skal bli hørt i en slik viktig sak er utrolig gammeldags og lite likestillingsverdig.

Det finnes kvinner som trenger eggdonasjon, det finnes teknologi og medisin for å gjennomføre dette, og det finnes kvinner som ønsker å donere egg. At dette skal treneres og stoppes på et politisk, prinsipielt, nivå fordi man er opptatt av hvem som er den genetiske mor, er bare trist.

Å være mamma eller pappa dreier seg i liten grad om gener. Det har man sett i årevis i menneskets historie. Mammaer og pappaer er til stede når det trengs, de stiller opp og heier fra sidelinjen. Man har ekstra-pappaer, ste-mammaer, bonusbarn, adoptivbarn, dine barn, mine barn og våre barn. Barna som vokser opp i Norge i 2018 er vant med en løsere familiestruktur enn tidligere tiders A4-familier. Å holde fast ved prinsippet om genetikk er som Tina Bru sier i Dagbladet 12.2.18: «å underminere alle de ulike familiekonstellasjonene vi tross alt har i dag». Det er som å si at de familiene ikke er bra nok.

Motstanderne av eggdonasjon har to hovedargumenter; det er viktig at den som føder barnet er barnets genetiske mor, og det er stor prinsipiell forskjell på egg- og sæddonasjon nettopp på grunn av dette. Det er ikke lett å forstå hva som er forskjellen på pappaer og mammaer i denne sammenhengen, og det er uforståelig at ikke flere menn lar seg provosere voldsomt av dette. Hva slags holdning er dette til pappaer? Hva slags underminering av deres stilling og posisjon er det? Kvinner og menn har ulike fysiske utgangspunkt, men skal behandles likt og gis like muligheter. Det bør være grunnlaget for enhver likestillingsdiskusjon. Det er derfor trist å se at her skal det dras slikt et gammeldags og konservativt skille.

Det er på tide å åpne øynene for nye tanker og nye samfunn. Meningsmålinger viser at det er flertall i den norske befolkningen for å tillate eggdonasjon, og det på tide å gi slipp på konservative holdninger om genetikk og biologi, også for kvinnene. Lag i stedet et trygt og godt regelverk som sikrer alle parter i en slik behandlingsprosess, en slik som er til stede for sæddonasjon allerede. Sørg for å bidra til et behandlingssamfunn der alle kan få delta, ikke bare de som har penger og ressurser nok til å reise utenlands.

Grip muligheten til å gjøre en fantastisk og etterlengtet endring; si ja til eggdonasjon.

Siri Mølmen Sellevik er styresekretær i Ønskebarn – norsk forening for fertilitet og barnløshet

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no