22. apr
FORSØPLING. Til og med der det er satt opp konteinere, ligger søpla strødd utover. Foto: Jan Arne Sandholtbråten
 
Sikkert vårtegn
LEDER. Hvitveisen blomstrer, bjørka spretter og de første fregnene lurer seg fram. De er alle like sikre vårtegn som at når snøen smelter kommer mengder av søppel til syne langs stier og strender, gater og grøfter.

Publisert: 09.mai.2017 14:00
Oppdatert: 09.mai.2017 13:58

Forsøpling er noe som opprører og opptar mange. Gjennom året får EUB et titalls telefontips fra folk som finner søppel i terrenget. Lørdag omtalte vi blant annet en mengde sykler som er dumpet og henslengt i Vorma, og turgåere og naboer som møtes av søppel i naturen og nærmiljøet. I tillegg til å være sjenerende, kan det være til skade for både dyr, naturen og forbipasserende.

– En uakseptabel måte å behandle naturen på, sier politiet. Det er ganske uforståelig at personer tør og gidder å bruke tid og krefter på å fylle bilen eller hengeren full av eget søppel, for så å snike seg ut i nattens mulm og mørke for å finne et «egnet» sted å dumpe skrotet sitt i skjul. Da må det da være enklere og raskere med en tur til den lokale miljøstasjonen.

Heldigvis har man naboer og ildsjeler som tar saken i egne hender – og rydder opp. I Sagmoveien på Eidsvoll Verk gikk naboene sammen og plukket posevis med søppel. I Feiring gikk elever fra Feiring skole og seniorer fra Feiring pensjonistforening sammen og ryddet i bygda og langs Mjøsa. De ryddet søppel over en strekning på flere kilometer, og var overrasket over hvor mye de fant.

Visste du at nedbrytningstiden for plastflasker er om lag 400 år og glass mer enn én million år? Ha også dette i bakhodet neste gang du vurderer å stumpe røyken din i naturen. Den tar det naturen om lag tolv år å bryte ned og rydde opp for deg.

KASTET I VORMA: Her ligger sykler til stor verdi under vann

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no